Tunneli Ruotsiin – tuleeko Turusta Tukholman esikaupunki?

Varsinais-Suomesta ja Turusta ei ole pitkä matka Ruotsiin ja Tukholmaan. Harmittavaa vain on se, että välissä on meri. Mutta onko se este, vai vain hidaste yhteiselle työssäkäynti- ja talousalueelle?

talous
Kartta
Reitti voisi kulkea Suomesta Ahvenanmaalle siltoja pitkin ja Ahvenanmaalta Ruotsiin tunnelissa.Ilkka Kemppinen / Yle

Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Janne Virtanen on sitä mieltä, että maakunnassa on katsottu aivan liikaa pelkästään itään ja Helsinkiin. Virtasen mielestä nenän voisi kääntää myös Ruotsiin päin.

– Suomi on saari, ja kaikki mikä parantaa meidän saavutettavuuttamme on kannaltamme tärkeää, Virtanen sanoo.

Turusta Tukholmaan alle vartissa

Janne Virtanen oli joulukuussa Tukholmassa tilaisuudessa, jossa pohdittiin Suomen ja Ruotsin lähentymistä. Suomen Tukholman suurlähetystön ja Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin tilaisuudessa suurimman huomion varasti amerikkalainen nopeita putkijunia kehittelevä Hyperloop Technologies.

Suomi on saari, ja kaikki mikä parantaa meidän saavutettavuuttamme on kannaltamme tärkeää.

Janne Virtanen

Aiemmin on puhuttu meren alle rakennettavasta tunnelista, jota pitkin kulkisivat tavalliset autot ja junat. Hyperloopin ideassa magneettien avulla alipaineistetussa putkessa kulkevat junat saavuttaisivat 1 200 kilometrin tuntinopeuden.

Hyperloop-junalla matka Turusta Tukholmaan kestäisi rapiat kymmenen minuuttia. Janne Virtanen sanoo, että yritys alkaa testata hyperloop-junia tänä vuonna, mutta niiden tulo Suomen ja Ruotsin välille on vasta kaukainen haave, jos sitäkään.

– Kyse olisi valtavan kalliista investoinnista, mutta mielestäni on tärkeää, että visioidaan tulevaisuutta. Nämä tekniset ratkaisut tulevat sitten aikanaan, kun on valmius ja kypsyys niihin, Janne Virtanen pohtii.

Turusta Tukholmaan töihin ja päinvastoin

Jos tunneli – joko hitaammalla tai nopeammallle yhteydellä – joskus Ruotsiin valmistuu, se muuttaisi Varsinais-Suomen ja Turun asemaa merkittävästi.

– Turun asema muuttuisi aivan erilaiseksi kuin nyt. Silloin Turku olisi samaa työssäkäynti- ja talousaluetta Tukholman kanssa, Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Janne Virtanen uskoo.

Silloin Turku olisi samaa työssäkäynti- ja talousaluetta Tukholman kanssa.

Janne Virtanen

Virtanen sanoo, että tunneliyhteys länsinaapuriin ei ole tällä hetkellä kenenkään suunnittelupöydällä. Nyt ollaan vasta haaveiluasteella.

– Pidän tärkeänä, että nyt katsotaan kauas. On oleellista, että on jonkinlainen tahtotila läntisen saavutettavuuden parantamiseksi.