Britannian EU-ero voi olla lähempänä kuin luuletkaan

EU sellaisena kuin me sen tunnemme, voi lakata olemasta kesäkuussa. Pääministeri David Cameronilla on kiire saada EU-jäsenyys kansanäänestykseen. Uusien kyselyjen mukaan enemmistö briteistä kannattaisi EU-eroa.

Ulkomaat
Britannian pääministeri David Cameron on istuutumassa autoon. Cameronista näkyvät auton takaa pää ja vasen olkapää. Hänellä on sininen puku. Cameronilla on kasvoillaan hieman vaikea ilme, autoon ahtautuminen on hieman hankalaa. Auton kattoon heijastuvat jostain EU:n sinisen lipun keltaiset tähdet. Taustalla seisoo mies tummassa puvussa, mahdollisesti turvamies. Tausta on tummansininen.
Britannian pääministeri David Cameron yrittää neuvotella Britannian EU-jäsenyydelle paremmat ehdot ennen kuin vie unionissa pysymisen kansanäänestykseen.Laurent Dubrule / EPA

EU ilman Britanniaa voi olla todellisuutta puolen vuoden kuluttua. Eron kannatus on noussut viime aikoina julkaistuissa mielipidetutkimuksissa. Esimerkiksi sunnuntaina Mail on Sunday julkaisi tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan enemmistö briteistä jättäisi EU:n.

Vaakakuppeja on kallistanut ennen kaikkea unionin kriisiytyminen pakolaiskysymyksen myötä.

Jos pakolaiskeskustelu tai jokin toinen väliaikainen kriisi velloo sinä päivänä kun britit menevät uurnille, kokee EU pahimman iskunsa koskaan. Kansanäänestykset ovat arvaamattomia, tunne voittaa usein järkiargumentit.

Nopea kansanäänestys on todennäköinen

Britanniassa kansanäänestyksen ajankohdaksi veikkaillaan kesäkuuta.

Nopeaa äänestystä puoltaa se, että pääministeri David Cameronin suosio todennäköisesti laskee hänen hallituskautensa edetessä. Samalla vähenee myös hänen suositustensa merkitys.

David Cameron on luvannut kampanjoida EU-jäsenyyden puolesta, jos hän saa vaatimuksensa Britannian EU-jäsenyysehtojen muuttamiseksi läpi. Pääministeri voi kääntää britit jäsenyyden kannalle kansanäänestyksessä, jos hänen henkilökohtainen kannatuksensa on korkea.

Nopeaa äänestystä povataan myös siksi, että Saksassa järjestetään vaalit vuonna 2017. Cameronin neuvottelujen avainpeluri liittokansleri Angela Merkel ei vaalikiireissä tai mahdollisen tappion uhatessa voi auttaa brittikollegaansa.

Cameronille pedataan voittonäytelmää

Helmikuun EU-huippukokouksesta toivotaan käännekohtaa Britannian jäsenyysehdoista käytävissä neuvotteluissa, sillä kesäkuu lähenee nopeasti.

Muut EU-maat ovat valmiita tulemaan vastaan useimmissa David Cameronin vaatimissa muutoksissa. Samalla vaatimusta EU-maahanmuuttajien sosiaalitukien neljän vuoden karenssiajasta vastustetaan erittäin laajasti, varsinkin Itä- ja Etelä-Euroopan maissa.

Vaatimus on ristiriidassa EU-lainsäädännön kanssa, koska se asettaa syntyperäiset britit ja maahanmuuttajat eriarvoiseen asemaan. Siksi Britanniaa ymmärtävien maidenkaan on vaikea antaa Cameronille varauksetonta tukea.

Luvassa on jonkinlainen kompromissi, johon voi sisältyä lupaus EU:n perussopimusten muutoksista tulevaisuudessa.

Tärkeintä on se, että David Cameron voi esiintyä kokouksen jälkeen voittajana, olipa ratkaisu mikä tahansa. Pääministerin täytyy sanoa saaneensa tavoitteensa läpi, jotta hän voi ryhtyä kampanjoimaan uskottavasti EU-jäsenyyden puolesta.

Tilanne on muille EU-maille hankala, sillä vaikka kaikki 27 antaisivat ehdoitta periksi vaatimuksissa, saattaisivat britit siltikin äänestää pääministerinsä suositusta vastaan. Heikkouden osoittamisella neuvotteluissa voisi olla EU-johtajille vakavat seuraukset oman maansa politiikassa.

Cameron on saattanut haukata liian ison palan

David Cameron on erittäin taitava sisäpoliittinen peluri. Hän torjui kansanäänestyslupauksella itsenäisyyspuolue UKIPin ja oman puolueensa EU-kriitikkojen luoman uhan, vaikka on itse periaatteessa EU-myönteinen.

Britannian pääministeri David Cameron selittää jotain Angela Merkelille. Hänen oikea kätensä on ojennettuna. Cameronin kasvoilla on vieno hymy. Merkel katsoo Cameronia vakavana, ehkä jopa hieman huolestuneen oloisena. Cameronilla on tumma puku, sininen pilkullinen kravatti, Merkelillä tummanvioletti asu. Tausta on tummansininen.
Saksan liittokansleri Angela Merkel on keskeinen vastapeluri Cameronin neuvotellessa Britannialle nykyistä suopeampia EU-jäsenyysehtoja.Stephanie Lecocq / pool / EPA

Cameronia kuitenkin arvostellaan ulkopoliittisesta sokeudesta etenkin EU-kysymyksissä.

Huolena on se, että David Cameron on yliarvioinut neuvotteluasemansa. Britannia on niin keskeinen osa EU:n perusajatusta, että maan pitämiseksi liitossa on oltu perinteisesti valmiita antamaan periksi. Esimerkiksi käy kiistelty jäsenmaksualennus, Schengen-alueen ulkopuolella pysyminen ja oikeus päättää omasta pakolaispolitiikasta.

Cameron korostaa tutkimuksia siitä, että Britannia pärjäisi alkuvaikeuksien jälkeen taloudellisesti aivan hyvin ilman EU:ta. Hän saattaa unohtaa, että unionikin pärjäisi ilman Britanniaa.

Onko Suomi valmis uuteen unioniin?

Alexander Stubb lausui elokuussa, että Euroopan unionia ei olisi ilman Britanniaa. Suomen valtiovarainministerin tuki Britannialle herätti saarivaltiossa laajaa huomiota.

Mutta EU olisi olemassa eron jälkeenkin, ainakin lähitulevaisuudessa.

Maisemakuva Lontoosta. Kuvassa keskialalla on rykelmä Itä-Lontoossa sijaitsevan Canary Wharfin finanssikeskuksen pilvenpiirtäjiä. Taivas on pilvinen. Kuvassa ylävasemmalla lentää helikopteri. Thamesjoki kiemurtelee kuvassa oikeasta alalaidasta vasemmalle, jossa se tekee mutkan ja etenee oikealle Canary Wharfin pilvenpiirtäjien editse kunnes jossain näkymättömissä taas tekee käännöksen vasempaan. Joella kulkee laivoja.
Lontoon City on maailman johtavia finanssikeskuksia.Andy Rain / EPA

Kyseessä olisi kuitenkin taloudellisesti, sotilaallisesti ja kulttuurisesti erilainen Saksan ja Ranskan dominoima EU. Etelä- ja Itä-Euroopan mailla olisi entistä enemmän painoarvoa.

Saksa menettäisi liittolaisen esimerkiksi vapaaseen kauppaan ja EU-budjetin suitsimiseen liittyvissä kysymyksissä, samoin Suomi. EU:ssa olisi yksi nettomaksaja vähemmän, vaikka Britannian jäsenmaksualennuksesta kiistelläänkin. Kolmanneksi väkirikkain maa ja toinen suurista sotilasmahdeista olisi poissa.

Herkkä EU:n valtasuhteiden tasapaino järkkyisi. Eurooppa, jossa epädemokraattiset voimat nousevat, menettäisi yhden vahvimmista demokratian puolestapuhujistaan.

Brittikommentaattorit arvioivat yleisesti, että läheltä liippaa, mutta Britannia äänestää lopulta EU-jäsenyyden puolesta. Valtaosa mielipidetutkimuksista tukee edelleen näkemystä, vaikka jäsenyyden kannatus on laskenut.

Joka tapauksessa kyseessä on arpapeli, jonka tulokseen Suomella on varsin rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa. Voi olla hyvä tehdä varasuunnitelma siitä, kuinka elää uudessa EU:ssa ilman Britanniaa.