1. yle.fi
  2. Uutiset

Zika-virusta löytyi Haitilta – terveysministerikin sanoi sairastuneensa

Denguekuumeen tapainen hyttysten levittämä tauti leviää nopeasti Karibialla. Zika-viruksen uskotaan olevan yhteydessä sikiövaurioiden yleistymiseen Brasiliassa.

Ulkomaat
Tutkija kerää Aedes-hyttysen toukkia petrimaljaan Sao Paulon yliopiston laboratoriossa 8. tammikuuta.
Tutkija kerää Aedes-hyttysen toukkia petrimaljaan Sao Paulon yliopiston laboratoriossa 8. tammikuuta.Nelson Almeida / AFP

Haitin terveysministeriö kertoi perjantaina, että zika-virus on levinnyt maahan. Terveysministeri Florence Duperval Guillaume sanoi, että hän on itsekin toipumassa sairaudesta.

Ministerin diagnoosia ei tiettävästi ole varmistettu laboratioriokokeilla. Trinidadissa ja Tobagossa sijaitseva laboratorio kertoi torstaina, että Haitilta lähetetyistä 11 näytteestä viisi oli positiivisia. Löytö viittaa siihen, että epidemia voi pahentua nopeasti erittäin köyhässä maassa.

Zika-virusta levittää sama hyttynen, joka kantaa denguekuumeen aiheuttavaa virusta. Kenenkään ei tiedetä kuolleen zikan aiheuttamaan infektioon, ja tauti voi mennä ohi täysin oireettomanakin. Zika on kuitenkin erityisen vaarallinen raskaana oleville naisille, sillä sen on havaittu olevan yhteydessä sikiövaurioihin ja mahdollisesti keskenmenoihin.

Zika-epidemia alkoi Brasiliassa viime toukokuussa, ja marraskuussa havaittiin vastasyntyneiden mikrokefalian esiintyvyyden kasvaneen maassa 20-kertaiseksi. Mikrokefalia eli pienipäisyys on vaikea synnynnäinen kehityshäiriö, josta seuraa älyllistä jälkeenjääneisyyttä ja usein myös muita neurologisia ongelmia.

Brasilian terveysviranomaisten mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteikö zika olisi lisääntyneiden mikrokefaliatapausten takana.

Zika-virus on tunnettu vuosikymmeniä. Sen vaarallisuutta raskaana oleville naisille ei ole havaittu aiemmin, mutta Brasilian epidemia on myös suurin koskaan nähty.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi