Koe uusi yle.fi

KSML: Hallitusten koulutussäästöt viemässä yli 5 000 työpaikkaa korkeakouluista

Keskisuomalaisen laskelmien mukaan Kataisen, Stubbin ja Sipilän hallitukset ovat leikanneet henkilöstöä noin kahden yliopiston ja kahden ammattikorkeakoulun verran.

Kotimaa
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Töölön kampus maanantaina Helsingissä 4. tammikuuta 2016.
Emmi Tulokas / Lehtikuva

Yliopistoista ja ammattikorkeakouluista on koulutusleikkausten takia kadonnut tai katoamassa 5 200 työpaikkaa, kirjoittaa sanomalehti Keskisuomalainen. (siirryt toiseen palveluun)

Tiedot käyvät ilmi KSML:n ja sen kumppanilehtien korkeakouluille tekemänsä kyselystä.

Lehden mukaan korkeakoulujen rahoitusta on leikattu noin 280 miljoonaa, ja niissä on käyty yli 60 yt-neuvottelukierrosta vuoden 2012 jälkeen.

Yliopistojen rahoitus pysyi suhteellisen vakaalla tasolla aina viime vuoteen saakka. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen säästöt purevat toden teolla vasta tänä vuonna.

Yliopistojen työpaikkakato on reilut 3 700 työntekijää eli esimerkiksi enemmän kuin kahdessa maakunnassa toimivassa yliopistossa on yhteensä henkilöstöä.

Ammattikorkeakouluissa on säästetty jo kolme vuotta, ja niiden henkilöstömäärä on supistunut tuona aikana yli 1 550:lla eli parin AKM:n verran.

Irtisanomisten lisäksi työpaikkoja on myös hävinnyt, kun eläkkeelle jääneiden työntekijöiden tilalle ei ole palkattu uusia. Myös määräaikaisia työsuhteita on lopetettu.

Lehden haastatteleman Helsingin yliopiston rehtorin Jukka Kolan mukaan jo tehdyt ja edessä olevat säästöt heikentävät yliopiston toimintaedellytyksiä selvästi.

helsingin yliopisto Porthania.
Yliopistoissa on järjestetty mielenosoituksia erityisesti syksyn 2015 aikana. Kuva Helsingin yliopistolta.Timo Huovinen / Yle

Suurimmat yksittäiset leikkaukset ovat vasta toteutumassa.

Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto kertovat yt-neuvottelutuloksensa lähiaikoina. Näistä korkeakouluista voi hävitä pahimmillaan yhteensä 1 550 työpaikkaa.

Tällä hetkellä yt-neuvottelut ovat käynnissä myös Itä-Suomen yliopistossa, jossa irtisanomiset, lomautukset ja osa-aikaistamiset koskevat enimmillään 200 työntekijää. Lopullinen määrä selviää huhtikuussa.