1. yle.fi
  2. Uutiset

Riehuvat norsut pakottivat kyläläiset rakentamaan majoja puihin Myanmarissa

Luonnollisten elinympäristöjen tuhoutuminen on ajanut elefantit etsimään ruokaa ihmisasutuksen liepeiltä.

Ulkomaat

Myanmarissa riisipelloille ruokaa etsimään tunkeutuvat villit elefantit ovat ajaneet pelokkaat kyläläiset pois kodeistaan Kyat Chuangissa.

Norsut ovat talloneet kylän viljelyksiä ja tuhonneet taloja. Kyläläisten mukaan elefantit ovat myös tappaneet tielleen eksyneitä ihmisiä.

Paikalliset perheet ovat joutuneet rakentamaan puiden oksistoon useiden metrien korkeuteen itselleen suojamajoja puusta ja bambusta.

– Meidän täytyi siirtää majamme puihin, jotta olisimme turvassa, kyläläinen San Lwin kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Kyat Chaungin kylä sijaitsee noin sata kilometriä pohjoiseen Yangonin kaupungista. Kylän asukkaat kertovat, että norsut alkoivat tehdä tuhojaan alueella noin kolme vuotta sitten.

Nykyisin kyläläiset joutuvat useita kertoja viikossa nousemaan majoihinsa pakoon norsuja.

– Haluamme, että ne viedään pois, jotta voimme elää rauhassa, 57-vuotias maanviljelijä Than Shin sanoo AFP:lle.

Norsujen elinympäristöt tuhoutuvat

Elefanttien metsäiset elinympäristöt ovat kutistuneet viime vuosikymmeninä Myanmarissa puunhakkuun ja kaupallisen maanviljelyksen leviämisen takia.

Myanmar menetti lähes 20 prosenttia metsistään vuosien 1990 ja 2010 välillä, arvioi YK:n ruoka- ja maatalousärjestö FAO.

Maailman luonnonsäätiö WWF:n mukaan Myanmarin aasiannorsupopulaatio on toistaiseksi yksi Kaakkois-Aasian suurimmista.

Norsuja uhkaa kuitenkin elinympäristöjen tuhoutumisen lisäksi salametsästys ja vangitseminen. Eläinkauppiaat salakuljettavat myanmarilaisia elefantteja Thaimaan turismiteollisuuden käyttöön.

Marraskuussa Myanmarin parlamenttivaalit voittanut Aung San Suu Kyin johtama demokratiaa ajava NLD-puolue sanoi torstaina, että se aikoo puuttua maan ympäristöongelmiin noustuaan valtaan myöhemmin tänä vuonna.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi