1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Terroristit iskivät toiseen hotelliin Burkina Fason pääkaupungissa – iskuissa kuollut ainakin 23 ihmistä

Burkina Fason turvallisuusjoukot ovat surmanneet yhteensä neljä hyökkääjää. Aiemmin maan sisäministeri kertoi, että hyökkäys on ohi ensimmäisenä iskujen kohteeksi joutuneissa Splendid Hotelissa ja Cappucino-kahvilassa.

Ranskalaiset sotilaat ovat asettuneet asemiin turistihotelli Splendidin ulkopuolelle Burkina Fason pääkaupunki Ouagadougoussa. Kuva: Ahmed Ouoba / AFP

Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa islamistiterroristit ovat hyökänneet toiseenkin hotelliin. Aiemmin maan sisäministeri Simon Compaore kertoi, että Splendid Hotelissa yli sata panttivankia ottaneet kolme hyökkääjää on surmattu.

Compaoren mukaan hyökkääjät ovat nyt iskeneet Splendid Hotelin lähellä sijaitsevaan Hotel Yibiin. Ranskan erikoisjoukot tukevat paikallisia joukkoja terroristien vastaisessa operaatiossa.

Burkina Fason presidentin Marc Christian Kaboren mukaan maan turvallisuusjoukot ovat surmanneet neljännen ekstremistin Hotel Yibissä. Hänen mukaansa kaksi aiemmin tapetuista hyökkääjistä oli naisia.

Silminnäkijöiden mukaan viides hyökkääjä syöksyi läheiseen baariin, kertoo uutistoimisto AFP.

Uhrit kotoisin useista eri maista

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman turvallisuuslähteen mukaan tähän mennessä ainakin 23 ihmistä on kuollut hyökkäyksissä. Lähteen mukaan uhrit ovat kotoisin 18 eri maasta. Ulkoministeriön alustavien tietojen mukaan uhrien joukossa ei ole suomalaisia.

Ranskan suurlähettiläs Burkina Fasossa kirjoitti Twitterissä, että iskuissa olisi kuollut 27 ihmistä. Hänen mukaansa hyökkäyksen aikana on pelastettu 150 ihmistä, jotka ovat kotoisin 18 eri maasta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Aiemmin kerrottiin, että vapautetuista panttivangeista ainakin 33 panttivankia on haavoittunut. Uutistoimisto Reutersin mukaan vapautettujen joukossa oli Burkina Fason työ- ja sosiaaliturvaministeri Clement Sawadogo.

Kaksi Australian kansalaista siepattiin viime yönä Burkina Fasossa lähellä Malin rajaa. Ei toistaiseksi tiedetä, liittyykö sieppaus Ouagadougoun iskuihin.

Kuolonuhreja hotellissa ja kahvilassa

Paikalla olevan AFP:n toimittajan mukaan Splendid Hotelia vastapäästä sijaitsevasta Cappucino-kahvilasta kuului jihadistien ja turvallisuusjoukkojen välisen tulitaistelun ja pienten räjähdysten ääniä lauantaiaamuna kello 6.40 paikallista aikaa.

AFP:n mukaan tämä tieto viittaa siihen, että hyökkääjät jakautuivat kahteen ryhmään.

Ouagadougoun keskustassa, lähellä lentokenttää sijaitsevaan neljän tähden Splendidiin Hotel -hotelliin hyökkäsi perjantai-iltana ainakin kolme naamioitunutta henkilöä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Burkina Fason palokunta löysi kymmenen ruumista Splendid Hotelia vastapäätä sijaitsevasta Cappucino-kahvilasta, maan sisäministeri Simon Compaore kertoi AFP:lle.

Hänen mukaansa iskuissa kuolleiden kokonaislukumäärästä ei ole tarkkaa tietoa.

Tekijäksi ilmoittautui al-Qaidan paikallisosasto

Kaupungin yliopistollisen sairaalan johtaja kertoo, että eräs haavoittunut potilas kertoi hyökkääjien tähtäimessä olleen länsimaalaiset hotellivieraat.

Islamistien viestintää seuraava yhdysvaltalainen Site Intelligence –yritys kertoo, että hotelli-iskun tekijäksi on ilmoittautunut ryhmittymä nimeltä Islamilaisen Maghrebin al-Qaida. Järjestö tunnetaan al-Qaidan paikallisena osastona, joka toimii pääosin Pohjois-Afrikan alueella.

Site Intelligencen mukaan hyökkääjät ovat ilmoittaneet, että isku on "kosto Ranskalle ja uskottomalle lännelle".

Korjaus 20.39: Burkina Fason sisäministeriö tiedotti ensin, että lähellä Malin rajaa siepattu pariskunta olisi itävaltalainen. Pari oli australialainen.