Soini STTK:n linjoilla: Suomalaisten palkkoja ei saa polkea

Maahanmuuttajien palkka-ale on jälleen uusi asia, josta hallituksen sisällä on erimielisyyttä. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) olisi valmis alentamaan maahanmuuttajien palkkoja, jotta heidät saadaan töihin.

talous
Timo Soini
Timo SoiniAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on samaa mieltä STTK:n kanssa maahanmuuttajien palkka-alesta.

Soini sanoo, että maahanmuuttajat on saatava töihin, mutta se ei voi tapahtua suomalaisten työehtoja ja palkkoja polkemalla.

– On etsittävä muita ratkaisuja, muun muassa palkkatukea ja oppisopimuskoulutusta, kuten STTK:n puheenjohtaja Antti Palola aamun Ykkösaamussa totesi. Jos on tahtoa, löytyy tie, totesi Soini perussuomalaisten piirien puheenjohtajien kokouksessa pitämässään puheessa.

Palola ei lämmennyt maahanmuuttajien palkka-alellle, koska hänestä halpatyömarkkinoiden luominen Suomeen ei ole kestävä ratkaisu.

Soini on eri linjoilla kuin kollega sisäministeri Petteri Orpo (kok.), joka olisi valmis alentamaan (siirryt toiseen palveluun) maahanmuuttajien palkkoja, jotta heidät saadaan töihin.

Soinista suomalaisten työehdot eivät ole ongelma, vaan työttömyys ja investointien sekä kasvun puute. Hän vaatii lisää paikallista sopimista, jolla voidaan kriisitilanteissa säilyttää työpaikkoja nykyistä paremmin.

– Suomalaisten yritysten kilpailukyky ratkaisee sen, onko meillä työtä ja millaisia työpaikkoja meillä on. Siksi kilpailukykyä on parannettava.

Perussuomalaisten puheenjohtaja myös vetosi puheessaan voimakkaasti työmarkkinajärjestöihin, jotta nämä palaisivat neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta.

– Vielä ei ole liian myöhäistä. Se on kaikille parempi vaihtoehto kuin muut vaihtoehdot, Soini sanoi viitaten hallituksen "pakkolakeihin".

STTK:n Palola uskoi Ylen Ykkösaamussa, että työmarkkinaosapuolilla on vielä neuvotteluhaluja.