Iranin ulkoministeri: Pakotteet puretaan tänään

Iranin ydinsopimuksen osapuolia on kokoontunut Wieniin odottamaan raporttia siitä, onko Iran täyttänyt sopimuksen ehdot. Iranin ulkoministeri on varma, että talouspakotteiden purkamisesta ilmoitetaan lauantaina.

Ulkomaat
Katunäkymä Teheranista 16. kesäkuuta 2015.
Katunäkymä Teheranista.Abedin Taherkenareh / EPA

Kansainväliseltä atomienergiajärjestöltä IAEA:lta odotetaan tänään lauantaina raporttia siitä, onko Iran täyttänyt viime kesänä syntyneen ydinsopimuksen ehdot.

Diplomaattilähteiden mukaan IAEA:n odotetaan vahvistavan, että Iran on tehnyt oman osuutensa eli rajoittanut ydinohjelmaansa sopimuksen mukaisesti. Sopimuksen tarkoituksena on, että Iranin mahdollinen ydinaseen valmistaminen hidastuisi niin, että prosessiin kuluisi vähintään vuosi.

Ehtojen täyttämisestä seuraisi, että talouspakotteita Irania vastaan ryhdyttäisiin purkamaan. Se taas avaisi Iranin markkinoita länsiyrityksille ja helpottaisi monin tavoin Iranin taloustilannetta.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif on matkustanut Itävaltaan Wieniin, jossa hän tapaa Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn, EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin ja IAEA:n pääjohtajan Yukiya Amanon.

Zarif sanoi Wieniin saapuessaan, että pakotteiden purkamisesta ilmoitettaisiin jo tänään lauantaina.

Lähteet: Reuters, AFP