Koe uusi yle.fi

Asemessut kiinnostavat entiseen tahtiin - EU:n asedirektiivi huolestuttaa

Oulussa jo 21. kertaa järjestetyt Arma Ulea -asemessuilla oli jälleen tungosta. Harrastajia puhuttaa europarlamentille annettu esitys tiukaksi asedirektiiviksi, jonka puoliautomaattiaseiden vastaisuus uhkaa maanpuolustus- ja ampumaharrastusta Suomessa.

ilmiöt
Asemessuilla yleisöä kiinnostivat kesäilyaseiden ohella myös metsästysaseet.
Asemessuilla yleisöä kiinnostivat kesäilyaseiden ohella myös metsästysaseet.Arto Veräjänkorva / Yle

Oulun asemessuilla esiteltiin ja myytiin etenkin käytettyjä käsi- ja metsästysaseita aiempien vuosien tapaan. Kaupaksi kävi myös asekirjallisuus, varusteet, vaatteet ja erilaiset lisävarusteet.

Vanhoja sota-aseita ostetaan edelleen keräilytarkoituksiin. Esillä oli muun muassa saksalaisia toisen maailmansodan aikaisia Luger-pistooleja, ja nähtävillä oli myös pikakivääri Emma, jollaista presidentti Mauno Koivistokin kantoi sodan aikaana.

Oulun asemessuilla esiteltiin myös pitkää Emma-pikakivääriä.
Oulun asemessuilla esiteltiin myös pitkää Emma-pikakivääriä.Arto Veräjänkorva / Yle

– Monet keräilijät ostivat vanhoja sota-aseita varsinkin takavuosina, kun puolustusvoimat luopui niistä vuosia sitten. Nyt myynnissä on paljon etenkin metsästysaseita, kuvailee messujärjestäjä ja aseseppä Timo Räätäri.

Räätäri pitää EU:n suunnitelmia tiukoiksi asedirektiiveiksi ehdottomasti alan harrastajien synkimpänä uhkakuvana.

Puoliautomaattiaseet kieltolistalle

EU:n komission esitys tiukaksi asedirektiiviksi kieltäisi puoliautomaattiaseet. Näitä käytetään Suomessa laajasti vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä, mutta direktiivi kattaisi myös suurimman osan pistooleista.

Esitys on annettu europarlamentille ja käsittely on seuraavaksi alkamassa kansalaisoikeusvaliokunnassa, kertoo messujen kanssa samassa oululaisessa hotellirakennuksessa omaa seminaariaan pitänyt meppi Hannu Takkula (kesk.).

– Monet europarlamentaarikot pitävät asedirektiiviä pienenä ja itselleen kaukaisena kysymyksenä. Se etenee, vaikka Suomi tuokin omia kantojaan esille, Hannu Takula arvioi.

– Suomi ilmeisesti joutuu hakemaan ensimmäistä kertaa lieventävää varaumaa EU-direktiiviin. Hankalimmalta tilanne näyttää juuri sotilasaseita muistuttavilla puoliautomaattiaseilla.

Takkula arvioi, että EU:n uusi asedirektiivi saattaa edetä osaksi Suomen kansallista lainsäädäntöä jo ensi vuonna.

Aseharrastus on laajaa

Suomessa aseisiin liittyvä harrastustoiminta on hyvin laajaa. Aselupia on lähes 700 000:lla suomalaisella. Aseita heillä on noin 1,6 miljoonaa. Noin miljoona aseista on haulikoita ja metsästyskivääreitä.

Toisin kuin viime aikoina ulkomailla on uutisoitu, väkimäärään suhteutettuna Suomessa aseiden määrä on samalla tasolla esimerkiksi Ruotsin, Saksan, Ranskan ja Itävallan kanssa.

Oulun asemessujen järjestäjä on pahoillaan aseharrastuksen huonosta maineesta julkisuudessa.

– Olemme aivan tavallisia ihmisiä. Luvat ovat hyvin tiukassa, ja ne menettää helposti jopa parista ylinopeussakosta. En ole kuullut, että ketään olisi surmattu keräilyaseilla, Timo Räätäri sanoo.