Taiwan saamassa ensimmäisen naispresidentin

Kiinaan kriittisemmin suhtautuvan opposition Tsai Ing-wen on saamassa vaaleissa murskavoiton. Hänen puolueensa voi voittaa myös enemmistön parlamenttipaikoista.

Ulkomaat
Nuori nainen astuu ulos äänestyskopista.
Nuori nainen astuu ulos äänestyskopista 16. tammikuuta 2016.Jerome Favre / EPA

Taiwanissa pääoppositiopuolueen ehdokas on voittamassa presidentinvaalit. Taiwan on näin saamassa ensimmäisen naispresidenttinsä.

Kun noin puolet äänistä on laskettu, demokraattisen edistyspuolueen DPP:n ehdokkaalle Tsai Ing-wenille povataan suorastaan murskavoittoa. Tsai olisi saamassa jopa 60 prosenttia äänistä.

Tsai julistautui vaalivoittajaksi puheessaan myöhään lauantaina paikallista aikaa. Hän sanoi pyrkivänsä presidenttinä siihen, että Taiwanin ja Kiinan suhde pysyy vakaana.

Vaalitulosta on tulkittu äänestäjien protestiksi Taiwanin ja Kiinan lähentymiselle. Muun muassa taloudellinen yhteistyö Kiinan kanssa on tiivistynyt kahdeksan vuotta virassaan istuneen presidentin Ma Ying-jeoun aikana. Ma ei voinut enää asettua ehdolle kolmannelle kaudelle.

Kiinaan kriittisemmin suhtautuva oppositio saattaa saada vaaleissa ensi kertaa myös enemmistön parlamenttiin.

Vastaehdokas myönsi tappionsa

Taiwanin valtapuolueen Kuomintangin presidenttiehdokkaan Eric Chun kannatuksen ennakoidaan jäävän 30 prosentin tasolle. Chu on jo myöntänyt tappionsa.

– Emme tehneet tarpeeksi kovasti töitä, emme pystyneet täyttämään äänestäjien odotuksia, Chu sanoi kannattajilleen puolueen päämajassa Taipeissa.

Chu onnitteli DPP:tä voitosta ja ilmoitti samalla eroavansa puolueen puheenjohtajan paikalta. Myös pääministeri Mao Chi-kuo on ilmoittanut erostaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters