David Bowie puolusti myös Australian alkuperäiskansaa

David Bowien uralta löytyy yhteys alkuperäiskansoihin. Vuonna 1983 julkaistu Let's Dance -video kritisoi Australian alkuperäiskansan kokemaa rasismia. Mediassa on Bowien kuoleman jälkeen muisteltu myös sitä, kuinka hän vuonna 1982 kritisoi MTV-kanavaa mustien artistien kohtelusta.

Kuva: Emi Music

David Bowien (1947–2016) uralta löytyy yhteys myös alkuperäiskansoihin.

Vuonna 1983 ilmestyi David Bowien suuri hitti Let's Dance ja sen Australiassa kuvattu musiikkivideo.

Bowie on itse useaan otteeseen kertonut, että video on kannanotto Australian alkuperäiskansan kokemaa rasismia ja sortoa vastaan.

– Niin paljon kuin rakastankin tätä maata, se on luultavasti yksi etnisesti suvaitsemattomimmista maista koko maailmassa, linjassa Etelä-Afrikan kanssa. Pohjoisessa esiintyy uskomatonta suvaitsemattomuutta. Aboriginaalit eivät voi edes ostaa juomiaan samasta baarista vaan heidän täytyy mennä sisään takaa ja he saavat juomansa "koiranluukun" kautta, Bowie kertoi Rolling Stone -lehdessä vuonna 1983.

Let's Dance -videolla esiintyy muun muassa Terry Robertsin ja Jolene Kingin esittämä aboriginaalipariskunta, joka tanssii, mutta myös raataa fyysisissä töissä australialaisen unelman kulisseissa.

– Video on suora kannanotto yhden kulttuurin integroimisesta toisen kanssa, Bowie sanoi vuonna 1983 Australian Countdown-ohjelmassa.

Let's Dance -videota kirjoittamassa ollut Ed Gibbs kertoi myöhemmin Bowie-dokumentissa, että David Bowie halusi tietoisesti tuoda esille aboriginaalien kokeman rasismin, jota hän oli nähnyt viettäessään aikaa Australiassa.

– En voi kuvitella montaa muuta artistia, jotka olisivat ottaneet tuolla tavalla kantaa siihen aikaan, Gibbs kertoi ABC News -kanavalle.

Vuonna 1983 Bowie kritisoi MTV-kanavaa mustien artistien kohtelusta

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun David Bowie käytti kuuluisuuttaan ja sen tuomaa vaikutusvaltaa heikompien puolustamiseen.

Kuva: MTV

Bowien kuoleman jälkeen mediassa on muisteltu myös muun muassa Bowien MTV-musiikkitelevisiokanavalle vuonna 1982 antamaa haastattelua (video (siirryt toiseen palveluun)).

Siinä hän ottaa toimittajan kanssa puheeksi sen, miksi MTV-kanava ei näytä ollenkaan mustien artistien musiikkivideoita.

Ylen Kulttuuricocktail-ohjelma kertoo, että David Bowie oli avoimen seksuaalisuuden pioneeri ja avasi uransa aikana kaapin oven myös heteroartisteille – paitsi Suomessa.

– David Bowie on ehdottoman postmoderni. Hän ymmärsi, että musiikki on poliittinen ase ja teki sen kautta näkyviksi sosiaalisia vähemmistöjä, homovähemmistön lisäksi myös sadomasokismia ja androgyyniyttä, sanoo Anna-Elena Pääkkölä, sukupuolitutkimukseen erikoistunut musiikkitieteen tohtorikoulutettava Turun Yliopistosta.