1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Terrorismi levisi Burkina Fasoon – saiko al-Qaida apua maan entiseltä eliitiltä?

Al-Qaida antaa ymmärtää laajentavansa toimintaansa läntisessä Afrikassa. Ruotsalainen tutkija epäilee, että Burkina Fason syrjäytetty valtaeliitti on voinut edesauttaa iskuja.

Tulipalo riehuu Splendid Hotelin ulkopuolella Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa. Kuva: Reuters-TV

Burkina Fason pääkaupungin Ouagadougoun hyökkäykset muistuttavat kovasti marraskuun tapahtumia naapurimaan Malin pääkaupungissa Bamakossa.

Molemmissa terroristit hyökkäsivät länsimaalaisten suosimaan hotelliin. Molemmissa näyttää olevan terroristiverkosto al-Qaidan sormenjäljet.

Burkina Fason iskun jälkeen al-Qaidan alueellinen haara, Saharan ja Sahelin alueella toimiva Maghrebin al-Qaida sanoi, että hyökkäys oli sen ja toisen alueen islamistiryhmän, al-Murabitunin yhteisoperaatio.

Al-Murabitun puolestaan on ilmoittanut yhdistävänsä voimansa al-Qaidan kanssa, kertoo jihadistien viestintää seuraava yhdysvaltalainen Site-organisaatio.

Jos tieto tekijöistä pitää paikkansa, kyseessä on al-Qaidan ensimmäinen suuri hyökkäys Burkina Fasossa. Tähän saakka se on keskittynyt Pohjois-Afrikan lisäksi lähinnä Maliin.

Ouagadougoun iskut näyttäisivät näin kertovan al-Qaidaan liittyvien islamistiverkostojen laajentumisesta ja toiminnan lisääntymisestä läntisessä Afrikassa.

Mikä al-Murabitun?

Site-organisaation mukaan Maghrebin al-Qaida on julistanut internetissä, että Ouagadougoun operaatio on kosto Ranskalle ja vääräuskoiselle lännelle. Burkina Faso on Ranskan entinen siirtomaa.

Ranska on ollut läntisen Afrikan jihadistien pääkohteita siitä lähtien, kun se ryhtyi pommittamaan islamistiryhmiä Malin pohjoisosissa vuonna 2013.

Saharan alueella toimiva al-Murabitun syntyi, kun yksi näistä Malin islamistiryhmistä, MUJAO, yhdisti voimansa aiemmin al-Qaidassa vaikuttaneen Mokhtar Belmokhtarin islamistiryhmän kanssa.

Mokhtar Belmokhtar on entinen al-Qaida-johtaja. Kuva: FBI / EPA

Belmokhtarin johtamat terroristit tekivät muun muassa hyökkäyksen algerialaiselle kaasukentälle vuonna 2013. Hyökkäyksen ja sen kukistamisen aikana kuoli nelisenkymmentä ihmistä, joista suuri osa oli länsimaalaisia.

Tupakan salakuljetuksen takia “Mr Marlboroksi” kutsutun Belmokhtarin on useaan otteeseen kerrottu saaneen surmansa erilaisissa terrorisminvastaisissa operaatioissa. Joka kerta tiedot on kuitenkin kiistetty.

Belmokhtarin ryhmän sisäisistä kiistoista kertonee se, että yksi al-Murabitunin johtohahmoista vannoi tiettävästi viime keväänä uskollisuutta al-Qaidan kanssa kilpailevalle äärijärjestölle Isisille.

Miksi Burkina Faso?

Muslimienemmistöinen Burkina Faso on säästynyt pitkään naapurimaita piinanneelta islamistiväkivallalta.

Malissa ja Nigerissä ääri-islamistit ovat paitsi tehneet iskuja, myös muun muassa siepanneet ulkomaalaisia. Viime huhtikuussa tosin Burkina Fasossakin siepattiin mangaanikaivoksella työskennellyt Romanian kansalainen.

Iskujen taustalla voi olla Burkina Fason aktiivisuus alueen kriisien kuten Malin konfliktin setvimisessä, arvioi Länsi-Afrikan konflikteihin erikoistunut tutkija Mats Utas Uppsalan Pohjoismaisesta Afrikka-instituutista.

Sopivan hetken tarjoaa Burkina Fason poliittinen epävakaus. Jos iskujen takana todella on Maghrebin al-Qaida tai jokin muu islamistijärjestö, se on voinut nähdä tilaisuutensa siirtymävaiheessa olevassa valtiossa.

Vanha valta avitti hyökkääjiä?

Tutkija Mats Utasin mukaan on kuitenkin vaikea arvioida, kuinka toimintakykyinen al-Qaida todella on alueella. Hän epäilee, että sopassa saattaa olla mukana Burkina Fason vanhan kaartin pyrkimyksiä päästä takaisin valtaan.

Burkina Fasoa vuosikymmeniä hallinnut presidentti Blaise Compaoré syrjäytettiin kansannousussa vuoden 2014 lopulla, ja viime syksyn sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen maalle valittiin vaaleilla uusi johto.

Vallankaappausyritys Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa syyskuussa 2015. Kuva: Ahmed Yempabou / EPA

Utasin mukaan on mahdollista, että vanhan vallan kannattajat ovat saattaneet tehdä jonkinlaista yhteistyötä Ouagadougoun hyökkääjien kanssa. Hän tosin korostaa, ettei todisteita ole.

– Mutta se, miten aktiivisesti hyökkääjät ovat pystyneet toimimaan Ouagadougoun sisällä, joka on kaukana terroristien tukialueilta, osoittaisi, että asiaan on sekaantunut poliittisia toimijoita, Utas pohtii.

Tavoitteena hotellihyökkäyksessä voisi olla sekasorron luominen.

Seuraava askel voisi olla esimerkiksi yritys vapauttaa vanhan kaartin kenraaleja vankiloista, Utas sanoo.