Ammattilaisen vinkit onnistuneeseen pakkaskuvaamiseen

Ylen aamu-tv:ssä haastatellut Luontokuva-lehden päätoimittaja Esa Mälkönen ja luontokuvaaja Tuomas Heinonen kertovat omat niksinsä kylmässä valokuvaamiseen. Mikä on ammattilaisten mielestä paras aika talvesta kuvata? Mitä he näkevät onnistuneessa ja epäonnistuneessa kuvassa? Katso haastattelu.

Aamu-tv
Ylen aamu-tv:n haastateltavina Luontokuva-lehden päätoimittaja Esa Mälkönen sekä luontokuvaaja Tuomas Heinonen.

1. Kuvaa pakkasessa, vaikka ohjekirja muuta väittää

Järjestelmäkameroiden ohjekirjoissa mainitaan usein suosituksena kameran alhaisimmaksi käyttölämpötilaksi nolla astetta. Luontokuva-lehden päätoimittaja Esa Mälkönen sanoo, että se johtuu ilmeisesti amerikkalaisten yritysten tavasta olla äärimmäisen varovaisia. Molemmat ammattilaiset ovat kuvanneet 30 asteen pakkasessa ilman isoja ongelmia. Kameran led-näyttö saattaa jäätyä tai se voi hidastua. Lisäksi sulkimesta saattaa kuulua outo ääni, mutta se toimii normaalisti, sanoo luontokuvaaja Tuomas Heinonen.

2. Käytä kaksia käsineitä

Ohuemmat sormikkaat voi pitää paksumpien käsineiden tai lapasten alla. Kun pitää kuvata, paksummat voi siirtää huoletta syrjään, jolloin kameraa on helpompi käsitellä. Luontokuvaaja Tuomas Heinonen kutsuu itseään vanhan ajan nahkahanskan käyttäjäksi. Hän sanoo käyttävänsä pelkästään talvinahkahanskoja. Rukkaset hänellä on lisäksi mukana vain aivan kylmimmillä keleillä.

3. Palauta kylmentyneen akun varausteho lämmittämällä

Kylmässä kameran akku hyytyy helposti. Akun varausteho palautuu osittain, kun sitä lämmittää lähellä kehoa, sanoo luontokuvaaja Heinonen. Vara-akku kannattaa tietenkin säilyttää lämpöisessä paikassa, jos mahdollista.

4. Käytä polvisuojia matalassa asennossa

Alla voi käyttää mitä tahansa, joka eristää polvet kylmästä maasta. Luontolehden Mälkönen sanoo, että mikä tahansa neopreeniä eli synteettistä kumimateriaalia sisältävä toimii hyvin alustana kylmää maata vasten.

5.  Pöllyävää lunta on vaikea torjua, mutta...

Kun keliolot ovat sellaiset, että kuiva lumi pöllyää, kameran joutuu puhdistamaan useita kertoja lumesta. Yksi keino on käyttää pientä ilmapumppua tai kameran päälle voi vetää suojan.

6. Älä vie kameraa heti takaisin lämpöiseen

Jos kameran vie suoraan pakkasesta lämpöisen, se on sama kuin uittaisi sitä vedessä sanoo luontokuvaaja Heinonen. Kun kuviin on päästävä heti käsiksi, muistikortin voi ottaa jo ulkona pois kamerasta. Tasaisen lämpenemisen vuoksi kamera on tuotava sisään suljetussa laukussa tai esimerkiksi takkiin käärittynä. Kamera on valmis esille otettavaksi noin tunnin tai kahden kuluttua.

7. Etsin sumenee hengityksestä – kokeile kaulaliinaa

Mälkönen sanoo, että hengityksen höyryäminen pakottaa välillä nopeissa tilanteissa kuvaamaan sokkona, koska etsin sumenee. Kameroiden automaattitarkennus on kuitenkin kehittynyt paljon ja onnistumismahdollisuudet ovat hyvät, vaikka ei kunnolla näkisi kohdetta. Etsimen sumentumista voi yrittää estää käyttämällä kaulaliinaa suun edessä ja kohdistamalla hengityksensä kameran ohi alapuolelta.