Iran ja Yhdysvallat vapauttavat vankeja – Joukossa vakoilusta tuomittu Washington Postin toimittaja

Molempien maiden viranomaisten mukaan Iran vapauttaa neljä vankia ja Yhdysvallat seitsemän. Amerikkalaislehti Washington Postin Teheranin-kirjeenvaihtaja Jason Rezaian on Iranin vapauttamien vankien joukossa.

Ulkomaat
Yhdysvaltalaisen The Washington Post -sanomalehden toimittaja Jason Rezaian Iranilaisen vaimonsa Yeganeh Salehin kanssa 10. syyskuuta 2013.
Yhdysvaltalaisen The Washington Post -sanomalehden toimittaja Jason Rezaian Iranilaisen vaimonsa Yeganeh Salehin kanssa 10. syyskuuta 2013.EPA

Iran ja Yhdysvallat vaihtavat vankeja, yhdysvaltalaiset ja iranilaiset viranomaiset sanoivat lauantaina. Iran vapauttaa neljä Yhdysvaltain ja Iranin kaksoiskansalaista ja Yhdysvallat seitsemän iranilaista.

Iranin vapauttamien vankien joukossa on amerikkalaislehti Washington Postin Teheranin-kirjeenvaihtaja Jason Rezaian, joka tuomittiin viime vuonna vakoilusta. Hänet pidätettiin heinäkuussa 2014.

Washington Postin kustantaja Frederick J. Ryan Jr. sanoi tiedotteessa, että hän "ei voisi olla onnellisempi" uutisesta. Ryan lupasi lisätietoja, kun hän voi vahvistaa Rezaianin lähteneen turvallisesti Iranista.

Uutistoimisto AP:n yhdysvaltalaisen viranomaislähteen mukaan vapautettavat amerikkalaiset ovat yhä Teheranissa, mistä heidät on määrä lennättää Sveitsiin.

Iranin ja Yhdysvaltain ulkoministerit ovat matkustaneet Wieniin, missä heidän on tarkoitus tavata EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini sekä Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Yukiya Amano.

IAEA:lta odotetaan tänään lauantaina raporttia siitä, onko Iran täyttänyt viime kesänä syntyneen ydinsopimuksen ehdot. Diplomaattilähteiden mukaan IAEA katsoisi Iranin tehneen osuutensa.

Ehtojen täyttämisestä seuraisi, että Iranin vastaisia talouspakotteita ryhdyttäisiin purkamaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters