Satelliittikuikka Rurikin matka päättyi Mustallemerelle – "Teki suuren palveluksen suomalaiselle kuikkatutkimukselle"

Viime kesänä Mikkelissä syntynyt Rurik-kuikka on mitä ilmeisimmin kuollut.

Kotimaa
Kaksi kuikkaa ui.
Maailman tiettävästi ensimmäinen satellittikuikka Lahja (vas.). Antenni näkyy linnun selässä.Maria Tirkkonen

Viime kesänä Mikkelissä syntynyt satelliittikuikka Rurik on todennäköisesti menehtynyt. Asiasta kertoi ensimmäisenä Sydän-Hämeen Lehti (siirryt toiseen palveluun). Biologi Heikki Helteen mukaan Rurik makaa tällä hetkellä mitä todennäköisimmin Mustanmeren pohjassa.

– Viimeisin paikannus saatiin joulun aatonaattona, ja sen jälkeen tuli enää kaksi epämääräistä viestiä lähettimeltä. Niistä saatiin sellainen tieto irti, mikä kertoi linnun lämpötilan. Lämpötila näytti +5 astetta, mikä vastaa Mustanmeren lämpötilaa tällä hetkellä. Siitä voimme melko vahvasti olettaa, että Rurikille on käynyt kalpaten.

Helteen mukaan se, mitä Rurikille on tapahtunut jää spekulaatioiden varaan. Todennäköisesti sitä on kohdannut jokin onnettomuus.

– Onko sitten kyseessä kalaverkkoon hukkuminen, sitä on hyvin vaikea arvailla.

Suuri palvelus kuikkatutkimukselle

Rurik-kuikkaan kiinnitettiin satelliittilähetin-implantti syksyllä. Vaikka Rurikin elämä jäi lyhyeksi, ehti se tuottaa paljon tietoa tutkijoille.

– Rurik teki suuren palveluksen suomalaiselle kuikkatutkimukselle. Se oli ensimmäinen suomalaissyntyinen kuikka, jonka todettiin muuttavan talveksi Mustallemerelle.

Myös syksyllä pyydetty ja satelliitin selkäänsä saanut Lahja-kuikka matkasi talveksi Mustallemerelle. Sen ei kuitenkaan tiedetä varmaksi syntyneen Suomessa.

Lahjan matka jatkuu

Kangasniemeltä talvehtimismatkansa kohti Mustaamerta aloittanut aikuinen Lahja seikkailee yhä Mustallamerellä.

– Lahja on tällä hetkellä Mustanmeren etelärannalla. Se kiersi ensin pitkän kierroksen, noin puoli Mustaamerta, mutta nyt joulusta lähtien se on viihtynyt aivan matalissa vesissä, muutaman kilometrin etäisyydellä Turkin rannikosta, Helle kertoo.

Biologi Helle arvelee, että Lahja aloittaa matkansa takaisin kohti Suomea huhtikuun lopulla.

– Uskoisin, että muutto sujuu vanhalta, kokeneelta linnulta sutjakasti. Toki jää nähtäväksi meneekö muuttoon päiviä vai viikkoja.

Helle toivoo, että suomalainen kuikkatutkimus saa vielä jatkoa tulevina vuosina.

– Toki se on paljon kiinni rahoituksen saamisesta, mutta ilman muuta toivotaan, että Lahjan ja Rurikin seikkailut saavat vielä jatkoa muidenkin kuikkien muodossa.