Koe uusi yle.fi

Suomalaisyritykset odottavat Iranista hyviä uutisia

Iranin markkinoiden odotetaan pian vapautuvan ulkomaalaisille yrityksille. Joulukuussa tehty vierailu on avannut tuoreita keskusteluyhteyksiä yritysten ja virkamiesten välille.

Kotimaa
Graafi Suomen viennistä Iraniin.
Yle Uutisgrafiikka

Suomalaisilla yrityksillä riittää kiinnostusta mahdollisesti avautuville Iranin markkinoille. Tämä kävi ilmi, kun ulkoministeriö valmisteli vienninedistämismatkaa viime syksynä. Joulukuussa tehdylle matkalle osallistui yli 70 yritystä, mikä on tähän mennessä Suomen suurin yritysdelegaatio yksittäiseen maahan.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan mukaan Suomella on Iranissa erittäin hyvä maine.

– Erityisen paljon näen mahdollisuuksia biotalouden ja puhtaan teknologian osalta. Myös tietoliikennesektori ja rakentaminen kiinnostavat siellä kovasti. Kävimme keskusteluja myös terveysosaamisesta, Toivakka kuvailee.

Vierailu ei ole vielä poikinut valmiita sopimuksia, sillä pakotteiden päättymisestä ei ole ollut varmuutta. Toivakan mukaan ministerivetoisten tapaamisten jälkeen on kuitenkin käyty hyvin pitkälle meneviä keskusteluja virkamiesten ja yritysten välillä. Säännöllisiä vierailuja tarvitaan kuitenkin myös jatkossa. Ensi kuussa maahan matkustaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

– Iran on sen tyyppinen maa, että siellä tarvitaan ministereitä avaamaan ovia. On kuitenkin yritysten vastuulla, että varsinainen kauppa käynnistyy.

Lenita Toivakka.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Viennin vaikutukset Suomen talouteen aluksi vähäiset

Toivakka näkee Iranin kaupassa paljon mahdollisuuksia, mutta samalla hän toppuuttelee nopeita voittoja odottavia. Isossa mittakaavassa kauppa käynnistynee pikkuhiljaa. Voimaan jäävät ainakin ihmisoikeuksiin, sekä aseiden ja puolustustarvikkeiden vientiin liittyvät pakotteet.

– On hyvin tärkeää, että pankkisektorin pakotteiden purkaminen tapahtuu, jotta maksuliikenne saadaan toimimaan. Se on edellytys sille, että yritykset pystyvät tekemään maassa kauppaa.

Toivakan mukaan on ajoituksen kannalta hyvä, että delegaatio vieraili Iranissa vastikään. Jos pakotteet puretaan pian, on suomalainen osaaminen vielä paikallisten päättäjien tuoreessa muistissa.

– Siellä käy paljon delegaatioita ja kilpailu on kovaa, Toivakka muistuttaa.