Taiwanin uusi presidentti on Thatcheria ihaileva entinen lakiprofessori

Taiwanin ensimmäinen naispresidentti Tsai Ing-wen astuu virkaansa toukokuussa. Hänen asemaansa vahvistaa puolueen samanaikainen voitto parlamenttivaaleissa.

Ulkomaat
Tsai Ing-wen.
Taiwanin presidentiksi valittu Tsai Ing-wen.Jerome Favre / EPA

Taiwanin presidentiksi valittu Tsai Ing-wen johti demokraattisen edistyspuolueen DPP:n oppositiosta historiansa suurimpaan voittoon.

Tsai sai presidentinvaaleissa 56 prosenttia äänistä ja DPP samanaikaisesti järjestetyissä parlamenttivaaleissa 68 edustajaa 113-paikkaiseen parlamenttiin. Puolue ei ole koskaan aiemmin saanut enemmistöä parlamenttiin.

Perinteisen valtapuolue Kuomintangin paikkamäärä parlamentissa romahti 64:stä 36:een. DPP suhtautuu Kiinaan kriittisemmin kuin Kuomintang. Se ei virallisesti vaadi Taiwanille itsenäisyyttä, mutta puolueessa on myös itsenäisyyden kannattajia.

Tsai on onnistuneesti välttänyt sanomasta suoraan, mikä on hänen kantansa Taiwanin itsenäisyyteen. Voitonpuheessaan Tsai kertoi, että hän pyrkii ylläpitämään vakaata suhdetta Kiinaan – ja totesi sitten, että Taiwanin demokraattista järjestelmää ja kansallista identiteettiä on kunnioitettava.

Mieluummin seinänviertä kuin valokeilassa

Kun 59-vuotias Tsai astuu virkaansa 20. toukokuuta, hänestä tulee Taiwanin ensimmäinen naispresidentti. Siinä ei ole Tsaille mitään uutta, että hän on ensimmäinen nainen jossakin virassa: aiemmin hän on ollut esimerkiksi ensimmäinen naispuolinen Kiina-yhteyksistä vastaava ministeri ja DPP:n puheenjohtaja.

Tsai kasvoi vauraan perheen kuopuksena, opiskeli oikeustiedettä arvostetuissa yliopistoissa Taiwanissa ja Yhdysvalloissa ja väitteli tohtoriksi London School of Economicsissa. Hänen perheensä ei ollut mukana politiikassa.

Palattuaan kotimaahansa 1980-luvun puolivälissä Tsai opetti oikeustiedettä yliopistossa ja nousi professoriksi. Häneltä pyydettiin lainopillisia neuvoja, kun Taiwan neuvotteli Maailman kauppajärjestö WTO:n jäsenyydestä, ja sitä kautta alkoi Tsain julkinen ura.

Tsai tosin ei ole koskaan viihtynyt julkisuudessa: hän on itse kuvaillut olevansa henkilö, joka kulkee mieluummin seinänviertä kuin valokeilassa.

Luja neuvottelija

Harvojen valtioiden itsenäiseksi tunnustama Taiwan taisteli WTO-neuvotteluissa diplomaattisesta elintilastaan. Samalla Tsai hankki kannuksensa neuvottelijana.

Hän liittyi DPP:hen vasta vuonna 2004 ja on siitä lähtien noussut puolueessa kovaa vauhtia. Hänet valittiin puolueensa puheenjohtajaksi ensi kerran vuonna 2008, kun korruptioskandaali oli pudottanut DPP.n kannatuksen pohjamutiin.

Syrjäänvetäytyvän älykön oloinen Tsai eroaa jyrkästi DPP:n aiemmista räväkämmistä johtohahmoista, mutta häntä kunnioitetaan nimenomaan neuvottelijana ja ajattelijana. Karismaattinen puhuja hän ei ole.

Arvostaa nykyjohtajista Merkeliä

Hiljattain Tsai sanoi brittilehti Telegraphin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että hän ihailee nykyjohtajista Saksan liittokansleri Angela Merkeliä. Voimakkaan vaikutuksen häneen on tehnyt myös Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher, jonka valtakaudella hän opiskeli Lontoossa.

– Ihailen hänen monitaitoisuuttaan ja voimaansa, hän sanoi lehdelle.

Tsain kirja tarjoaa kurkistuksen hänen johtamisfilosofiaansa. Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että kirjassaan Tsai vertaa politiikkaa lankkujen hitaaseen poraamiseen saksalaista sosiologia Max Weberiä lainaten.

– Meidän täytyy olla kärsivällisempiä ja työskennellä vakaasti, käytännöllisesti ja täsmällisesti saavuttaaksemme tavoitteen, Tsai kirjoittaa BBC.n mukaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters