Koe uusi yle.fi

Järjestö: Isis tappoi kymmeniä piiritetyssä syyrialaiskaupungissa

Yli 200 000 asukkaan Deir-ez-Zor on Syyriassa olevista piiritetyistä alueista asukasluvultaan suurin. Aliravitsemus on yleistä, terveydenhuolto olematonta.

Ulkomaat

Syyrian sisällissotaa tarkkailevan järjestön mukaan ääri-islamilainen Isis on tappanut ainakin 60 ihmistä piiritetyssä Deir-ez-Zorin kaupungissa itäisessä Syyriassa.

– Toistaiseksi 60 ihmisen on varmistettu kuolleen, yksityiskohtia on vaikea saada, mutta kuolleiden määrä lasketaan kymmenissä, Syrian Observatory for Human Rights -järjestön johtaja Rami Abdulrahman sanoi uutistoimisto Reutersille.

Reutersin Syyrian hallitusta lähellä oleva lähde sanoo, että kuolleita olisi ainakin 250 ja että hallituksen sotilaita ja heidän perheitään tapettiin teloitustyyliin. Syyrialaislähteen mukaan Isis on yrittänyt lähiaikoina hyökätä kaupunkiin lähes päivittäin.

Hallituksen joukot pitävät edelleen hallussaan osia Deir-ez-Zorista, jota Isis on piirittänyt yli vuoden. Kaupungissa asuu yli 200 000 ihmistä, mikä tekee siitä väestömäärällä mitattuna Syyrian suurimman piiritetyn alueen.

YK: 15–20 voinut kuolla nälkään

Asukkaat kärsivät aliravitsemuksesta ja lääkepulasta. YK kertoi lauantaina, että vahvistamattomien tietojen mukaan 15–20 ihmistä on kuollut nälkään viime vuoden aikana Deir-ez-Zorissa.

– Kaikki kaupungin koulut ovat toiminnassa, mutta lasten poissaolot ovat yleisiä, koska lapset pyörtyvät usein aliravitsemuksen vuoksi, YK:n raportissa sanotaan.

Deir-ez-Zorissa on hallituksen viljavarasto ja pienellä maa-alalla viljellään edelleen viljaa. Niinpä kaupungin kahden leipomon arvioidaan voivan pysyä toiminnassa useita kuukausia. Leivän hinta on kuitenkin kivunnut kahdeksankertaiseksi pääkaupunki Damaskokseen verrattuna.

– Perheiden täytyy jonottaa kuukausia saadakseen osuutensa leivästä. Useimmat asukkaat elävät leivällä ja vedellä, lauantaina julkaistussa raportissa kerrotaan.

Kaupunkiin on tiettävästi toimitettu jonkin verran ruokaa lentokoneista pudottamalla. Raportin mukaan yksikään terveyskeskus ei ole toiminnassa, ja esimerkiksi lavantautitapauksia on havaittu.

Noin 70 prosenttia saarretussa kaupungissa asuvista on naisia ja lapsia. Monet ovat paenneet sinne jostain muualta ja elävät väliaikaisissa suojissa.

Lähteet: Reuters, AFP