IAEA: Iran on noudattanut ydinsopimusta – talouspakotteiden purkaminen alkaa

Iran on täyttänyt viime kesänä syntyneen ydinsopimuksen ehdot, ilmoittaa kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

Ulkomaat
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif (edessä toinen vas.), IAEA:n pääjohtaja Yukiya Amano ja EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini Wienissa, Itävallassa 16.1. 2015.
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif (toinen vas.), IAEA:n pääjohtaja Yukiya Amano ja EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini Wienissa, Itävallassa 16.1. 2015.Christian Bruna / EPA

Iranin ydinohjelmasopimus etenee suunnitelman mukaisesti. Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n mukaan Iran on tehnyt oman osuutensa eli rajoittanut ydinohjelmaansa heinäkuussa solmitun sopimuksen mukaisesti.

Sopimuksen tarkoituksena oli, että Iranin mahdollinen ydinaseen valmistaminen hidastuisi niin, että prosessiin kuluisi vähintään vuosi.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif, Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry, EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini ja IAEA:n pääjohtaja Yukiya Amano ovat tavanneet Itävallassa Wienissä.

EU aloittaa talouspakotteiden purkamisen

Euroopan unioni, YK ja Yhdysvallat lupasivat Iranille pakotteiden purkamisen, jos maa pysyy ydinsopimuksessa.

EU on jo aloittanut Iranin vastaisten talouspakotteiden purkamisen.

– Kansainvälisten pakotteiden purkaminen alkaa 17. tammikuuta, sanoo Mogherini. – Koska Iran on täyttänyt kaikki sille asetetut velvoitteet, Irania vastaan asetetut pakotteet puretaan.

Myös Yhdysvallat on ryhtynyt toimiin. Valkoinen talo ilmoitti myöhään lauantaina, että presidentti Barack Obama on allekirjoittanut määräyksen sanktioiden kumoamisesta.

Yhdysvallat sallii jatkossa ei-amerikkalaisten liiketoimet Iranin kanssa. Ei-amerikkalaiset voivat solmia kauppasopimuksia Iranin hallituksen kanssa ja myydä tuotteita ja palveluja, kuten autoja, terästä, kivihiiltä tai kultaa.

Talouspakotteiden poistamisen odotetaan helpottavan Iranin taloustilannetta ja avaavan länsimaisille yrityksille markkinoita Iranissa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Tass