1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Burkina Fason terrori-iskun uhriluku nousee

Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa tehdyissä iskuissa kahteen hotelliin ja kahvilaan on kuollut lähes 30 ihmistä. Uhrien määrä ei ole vieläkään virallinen.

Palaneita autoja Splendid Hotelin ja Cappuccino-ravintolan ulkopuolella lauantaina 16. tammikuuta terroristihyökkäyksen jälkeen. Kuva: Issouf Sanogo / AFP

Burkina Fasossa tehdyn terrori-iskun lopullinen uhrimäärä on yhä epäselvä.

Maan presidentti Roch Marc Christian Kabore ilmoittaa, että länsimaalaisten suosimiin Spledid Hoteliin ja Yibi Hoteliin sekä Cappucino-kahvilaan tehdyissä iskuissa sai surmansa ainakin 29 ihmistä. Uhrit ovat kaikkiaan kahdeksantoista eri maan kansalaisia.

Sisäministeri Simon Compaoren mukaan kolmen "hyvin nuoren" jihadistin ruumiit on tunnistettu. He olivat kaikki miehiä. Turvallisuuslähde kertoi aiemmin, että ainakin neljä hyökkääjää on surmattu. Lähteen mukaan hyökkääjistä kaksi olisi ollut naisia.

Vain muutama maa on ilmoittanut kansalaistensa kohtalosta. Vahvistettujen tietojen mukaan kuolonuhrien joukossa on kuusi Kanadan kansalaista, kaksi ranskalaista, kaksi sveitsiläistä ja yksi hollantilainen. Yhdysvaltain ulkoministeriö vahvisti aamuyöllä Suomen aikaa, että kuolleiden joukossa on myös yhdysvaltalainen lähetyssaarnaaja. Suomen ulkoministeriölle ei ole tullut tietoa, että suomalaisia olisi uhrien joukossa.

Tietoja kuolonuhrien lopullisesta määrästä tai muista kansallisuuksista ei ole toistaiseksi saatavilla. 

Presidentti Kabore kertoi tv-haastattelussa, että maan turvallisuusjoukot vapauttivat lauantaina 156 panttivankia. Haavoittuneita siviilejä on kaikkiaan noin 50.  Lisäksi neljä turvallisuusjoukkojen sotilasta sekä yksi ranskalaissotilas haavoittuivat.

Islamistien viestintää seuraava yhdysvaltalainen Site Intelligence –yritys kertoo, että hotelli-iskun tekijäksi on ilmoittautunut ryhmittymä nimeltä Islamilaisen Maghrebin al-Qaida. Järjestö tunnetaan al-Qaidan paikallisena osastona, joka toimii pääosin Pohjois-Afrikan alueella.

Site Intelligencen mukaan hyökkääjät ovat ilmoittaneet, että isku on "kosto Ranskalle ja uskottomalle lännelle".

Klo 4.30: Juttuun lisätty Yhdysvaltain ulkoministeriön vahvistus yhdestä amerikkalaisuhrista.