yle.fi-etusivu

Norjassa vietetään kuningas Haraldin suurta juhlapäivää

Kuningas Harald V on hallinnut Norjaa tänään tasan neljännesvuosisadan.

Ulkomaat
Norjan kuninkaallinen perhe yhteiskuvassa 16.1. 2016.
Norjan kuninkaallinen perhe yhteiskuvassa 16.1. 2016. Vasemmalta oikealle: Ari Behn, Leah Isadora Behn, Emma Tallulah Behn, prinsessa Märtha Louise, kuningatar Sonja, kruununprinsessa Mette-Marit, prinssi Sverre Magnus, kruununprinssi Haakon, kuningas Harald, Maud Angelika Behn ja prinsessa Ingrid Alexandra.Lise Aserund / EPA

Norjassa valmistaudutaan tänään virallisiin juhlallisuuksiin, kun kuningas Harald ja kuningatar Sonja juhlivat 25-vuotista hallitsijakauttaan.

Harald V astui valtaan 17. tammikuuta 1991, jolloin hänen isänsä, kuningas Olavi V menehtyi.

Juhlapäivä alkaa Oslossa puoliltapäivin juhlajumalanpalveluksella, jonka jälkeen kuninkaanlinnan edustalta ammutaan 21 tykinlaukausta hallitsijan kunniaksi. Kuningas ja kuningatar ilakoivat myös kansan keskuudessa, kun he osallistuvat lapsille järjestettävään talviurheilutapahtumaan kuninkaanlinnan liepeillä ja tervehtivät kansaa kulkien pitkin Oslon pääkatua, Karl Johania.

Sanomalehti Aftenpostenin mukaan Norjan kuninkaalliset ovat ehtineet juhlia läheistensä kanssa koko viikonlopun. Eilen lauantaina hallitsijaparin järjestämiin yksityisjuhliin osallistui lähisukulaisia sekä Ruotsin kuningaspari Kaarle Kustaa ja Silvia sekä Tanskan kuningatar Margareeta.

Naapurimaiden monarkit ovat Norjan kuningasparin vieraina myös musiikkigaalassa, jonka Norjan hallitus järjestää myöhemmin iltapäivällä.

Lähteet: Yle uutiset

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon