1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Kun raha kirstuun kilahtaa, nimi temppelin kattoon vilahtaa – video Taiwanista

Taiwanissa on tuhat temppeliä, jotka on omistettu Matsu-jumalattarelle. Matsun palvonta pohjautuu historialliseen legendaan, ja jumalattarelta voi kysyä neuvoja jokapäiväisessä elämässä. Kirjeenvaihtajamme Mika Mäkeläinen kävi selvittämässä, miten Matsulta pyydetään vastauksia.

Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen taiwanilaisessa temppelissä.
Taiwanilaiset hakevat apua arkisiin ongelmiinsa menemällä temppeliin ja palvomalla Matsu-jumalatarta.

TAIPEI Legendan mukaan Fujianin maakunnassa Kiinassa syntyi Song-dynastian aikana vuonna 960 tyttö nimeltään Lin Moniang. Hänen elämästään on eri tarinaversioita, mutta joka tapauksessa tyttöä alettiin hänen kuolemansa jälkeen palvoa erityisesti merenkulkijoiden ja kalastajien suojelijana.

Matsun (myös muodossa mazu) palvonta levisi pitkin Kiinan rannikkoa, Taiwaniin ja muualle Kaakkois-Aasiaan.

Matsun palvonta sulautui sekä buddhalaisuuteen että taolaisuuteen, jotka ovat Kiinan ja Taiwanin perinteisesti tärkeimpiä uskontoja.

Myös Kiina elvyttää perinnettä

Kiinassa Matsun palvonta on pääosin hävinnyt, koska kommunistinen puolue vastusti taikauskona pitämiään perinteitä. Sen sijaan Matsu on erityisen suosittu Taiwanissa, jossa hänelle pyhitettyjen temppeleiden määrä on vain kasvanut.

Shihlin Cixian temppeli Taipeissa. Kuva: YLE

Kiinassa Matsu-perinteitä on tosin sittemmin yritetty elvyttää juuri poliittisista syistä – näin Kiina haluaa korostaa Taiwanin ja Manner-Kiinan kuulumista yhteen. Myös hyviä Kiina-suhteita korostanut Taiwanin eroava presidentti Ma Ying-Jeou on nähty Matsu-temppelissä.

Matsun palvonnasta on myös tullut mannerkiinalaisia ja taiwanilaisia yhdistävä tekijä, sillä Matsun kunniaksi järjestettyihin juhliin osallistuu kasvava määrä kiinalaisia.

Kiinalaisten emigranttien mukana Matsun palvonta on levinnyt myös Australian ja Yhdysvaltain kiinalaisyhteisöihin.