1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Teollisuusmaista häviää robottien vuoksi miljoonia työpaikkoja viidessä vuodessa

Työpaikkojen katoaminen uhkaa naisia enemmän kuin miehiä, päättelevät Maailman talousfoorumin tutkijat saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitungin mukaan.

Ulkomaat
Äiti ja lapsi katselevat Toshiban valmistamaa AIko Chihira -nimistä humanoidirobottia, joka toivotti asiakkaita tervetulleiksi Nihonbashi Mitsukoshi -tavarataloon Tokiossa.
Äiti ja lapsi katselevat Toshiban valmistamaa AIko Chihira -nimistä humanoidirobottia, joka toivotti asiakkaita tervetulleiksi Nihonbashi Mitsukoshi -tavarataloon Tokiossa.Franck Robichon / EPA

Maailman talousfoorumin mukaan robottien yleistyminen ja talouden digitalisaation eteneminen myllertävät työmarkkinoita seuraavien viiden vuoden aikana. Maanantaina julkaistavasta tutkimuksesta kertoo saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitung (siirryt toiseen palveluun) (FAZ), joka on saanut sen ennakolta nähtäväkseen.

Tutkimuksen mukaan käynnissä oleva teollinen vallankumous hävittää teollisuusmaista viisi miljoonaa työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä. Ennuste perustuu kyselyyn, joka on tehty maailman 350 suurimman konsernin johtajille.

Uusia työpaikkoja syntyy miesvaltaisille aloille

Tutkijoiden ennusteessa arvioidaan, että yhteensä seitsemän miljoonaa työpaikkaa katoaa, mutta tilalle syntyy kaksi miljoonaa uutta. Tarpeettomiksi käyvät paikat ovat etupäässä toimistotöitä, sillä tehtaat on jo pitkälti automatisoitu.

Toisin sanoen vaarassa ovat ensisijaisesti niin sanotut valkokaulustyöntekijät – ja varsinkin naiset. Robottien yleistyessä syntyvät uudet työpaikat sijoittuvat teknisille aloille, joilla naiset ovat aliedustettuina.

Maailman talousfoorumi ennustaa murroksen vievän työpaikkoja etenkin terveydenhuollossa työskenteleviltä sekä energia- ja finanssialoilta. Lisää työpaikkoja on luvassa it-alalle.

Euroopassa työttömyyden ennustetaan kasvavan

Tutkimuksessa ennustetaan työmarkkinoille muutoksia myös maantieteen perusteella. Tutkijat uskovat työvoiman kysynnän lisääntyvän Kaakkois-Aasian Asean-maissa, Meksikossa ja Yhdysvalloissa.

Euroopassa vain Britannia ja jossain määrin Turkki voivat odottaa lisää työpaikkoja, muissa maissa työttömien määrän odotetaan nousevan.

FAZ muistuttaa, että teoria työpaikkojen laajasta kadosta ei ole kiistaton. Aiemminkin on pelätty, että tulevaisuudessa koneet vievät ihmisten työt. Uusia työpaikkoja on kuitenkin syntynyt luovuuden ja uusien liiketoimintamallien ansiosta. On kuitenkin helpompaa päätellä, mistä töitä häviää, kuin kuvitella, millaisia uudenlaisia työpaikkoja voisi syntyä.

Lue seuraavaksi