#lääppijät-tempaukseen osallistunut: Seksuaalista häirintää on ollut aina, joka päivä ja kaikkialla

Helsingissä nähtiin tänään #lääppijät -tempaus, jonka osallistujat taistelevat seksuaalista häirintää vastaan kertomalla itse kokemistaan ahdistelutilanteista.

Kotimaa
Lääppijät-mielenosoitus Helsingin Narinkkatorilla.
Näin Irena Bacik, Nelli Ruotsalainen ja Paula Pauniaho perustelevat osallistumistaan tempaukseen.

Vaikka seksuaalinen häirintä on ollut viime kuukausina paljon esillä uutisissa, ei se ole Suomessa uusi ilmiö. Helsingin Narinkkatorille sunnuntaina kokoontuneet mielenilmauksen järjestäjät haluavat saada seksuaalista häirintää kokeneiden äänen kuuluviin. Tapahtuma järjestettiin, koska osa sosiaalisessa mediassa #lääppijät -tempaukseen osallistuneista piti tärkeänä käsitellä ongelmaa muuallakin kuin netissä.

Yksi tempaukseen osallistuneista on Irena Bakic. Bacik on joutunut kokemaan seksuaalista häirintää monta kertaa. Ensimmäiset kokemukset ovat jo lapsuudesta.

– Mielestäni kaikki seksuaalinen häirintä ja väkivalta on väärin ja tuomittavaa. Se on todella laajaa Suomessa. Sitä on tapahtunut aina, joka päivä ja kaikkialla, muistuttaa Bacik.

Bacik itse kertoo syyttäneensä turhaan monesta tapauksesta itseään. Seksuaalinen ahdistelu ei kuitenkaan Bacikin mukaan ole koskaan sen kohteeksi joutuneen ihmisen syy.

– Iso toive on, että ihmiset rohkaistuvat ja voimaantuvat puhumaan näistä asioista enemmän. Ei anneta enää kenenkään väheksyä ahdistelukokemuksia, toivoo Bacik.

Bacik arvioi, etteivät lapset, tytöt ja pojat aina tiedä, mikä on heidän omaa tilaansa, ja mitä kuuluu tehdä, mitä ei.

– Nuorten, aikuisten ja lasten pitäisi käydä se keskustelu.

Missä sitten kulkee ystävällisyyden ja ahdistelun raja? Bacik puhuu henkilökohtaisen kokemuksensa perusteella. Jos kulttuuriin kuuluu, halatakin voi muutaman tapaamisen jälkeen.

– Ensimmäisellä tapaamisella en itse menisi kenenkään henkilökohtaiseen tilaan niin vahvasti, että halaisin. Jos halutaan osoittaa toiselle ihmiselle, että tulen halaamaan, sanoitpa mitä tahansa, siihen pitää kiinnittää huomiota.

Moni tapahtumaan osallistunut julkaisi sosiaalisessa mediassa paikan päällä otettuja kuvia, joissa kerrotaan omia kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.