Obama: Iranilta on tukittu kaikki tiet ydinpommin rakentamiseen

Obama korosti, että historiallinen ydinsopimus saavutettiin diplomatialla, ilman taas yhtä sotaa Lähi-idässä.

Ulkomaat
Presidentti Barack Obama.
Christophe Petit Tesson / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi sunnuntaina, että Iranin kanssa saavutettu ydinsopimus on merkki diplomatian voimasta. Obaman mukaan sopimus tukkii Iranilta kaikki tiet ydinpommin rakentamiseksi.

– Saavutimme tämän historiallisen edistysaskeleen diplomatian keinoin, turvautumatta taas yhteen sotaan Lähi-idässä, hän sanoi Valkoisessa talossa pitämässään puheessa.

Obama sanoi olevansa toiveikas sen suhteen, että Iran voi talouspakotteiden purkamisen jälkeen toimia enemmän yhteistyössä muiden maailman maiden kanssa. Hän vetosi puheessaan suoraan iranilaisiin ja kehotti heitä solmimaan uusia yhteyksiä maailmalle.

Iranin kanssa solmittu sopimus säästää Yhdysvalloilta myös rahaa, Obama sanoi.

Ydinsopimuksesta päätettiin viime kesänä, pakotteiden purku alkoi nyt

Obaman mukaan ydinsopimus ei ratkaise kaikkia Iranin ja Yhdysvaltain erimielisyyksiä, ja Iraniin kohdistetaan edelleen pakotteita sen ohjusohjelman vuoksi.

Ohjusohjelma-pakotteista ilmoitettiin tänään sunnuntaina sen jälkeen, kun Iranin vapauttamat amerikkalaisvangit olivat päässeet lähtemään Teheranista. Yhdysvaltain valtiovarainministeriön pakotelistalle lisättiin viisi Iranin kansalaista sekä Arabiemiraateissa ja Kiinassa toimivien yhtiöiden verkko.

Iran ja länsimaat sopivat viime kesänä, että Iran pienentää merkittävästi uraanivarastoaan, purkaa uraanin rikastamiseen käytettäviä sentrifugeja ja päästää kansainväliset tarkkailijat ydinlaitoksiinsa.

Eilen lauantaina Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA julkaisi raportin, jonka mukaan Iran on täyttänyt lupauksensa, joten Yhdysvallat ja EU ovat ryhtyneet purkamaan Iran-pakotteitaan sopimuksen mukaisesti.

Lähteet: Reuters, AFP