1. yle.fi
  2. Uutiset

Opetusministeri erikoisluokista: Pääsykokeet eivät yleensä kuulu peruskouluun

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on huolestunut soveltuvuuskokeiden yleistymisestä peruskoulussa. Soveltuvuuskokeilla valitaan lapsia peruskoulun erikoisluokille.

Kotimaan uutiset
Sanni Grahn-Laasonen.
Yle

Erikois- eli painotetut luokat ovat yleistyneet monissa kaupungeissa. Muun muassa Espoossa, Tampereella ja Turussa merkittävä osa seitsemäsluokkalaisista sijoittuu erikoisluokkiin. Näissä painotetaan esimerkiksi liikuntaa, kieliä ja musiikkia.

Monissa tutkimuksissa on todettu, että erikoisluokille sijoittuu erityisesti hyvässä asemassa olevien perheiden lapsia, jotka menestyvät koulussa. Joidenkin tutkimusten mukaan sen sijaan alempien yhteiskuntaluokkien lapset eivät sijoitu niin usein erikoisluokille, vaikka nämä menestyisivätkin koulussa hyvin.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoi tänään Ylelle, että lähtökohtaisesti pääsykokeet eivät kuulu peruskouluun. Hän aikoo pyytää opetushallitukselta ja opetusalan ammattilaisilta selvitystä erikoisluokista nimenomaan tasa-arvon näkökulmasta.

Grahn-Laasosen mukaan lapsen kotitausta ei saa vaikuttaa opetuksen tasoon. Hänen mukaansa valintakriteereiden pitää olla läpinäkyviä ja tasapuolisia.

Grahn-Laasonen kuitenkin muistuttaa, että painotettu luokka voi olla mahdollisuus lisätä lapsen opiskelumotivaatiota.

Lue seuraavaksi