Koe uusi yle.fi

Brittilehti: Yhdysvallat epäilee Venäjää eurooppalaisten puolueiden rahoittamisesta – tavoitteena poliittinen hajaannus

Yhdysvaltain kongressi on antanut tiedustelupalvelulle tehtäväksi tutkia, miten Venäjä tukee puolueita salaa, The Telegraph kertoo.

Ulkomaat
Jobbik_puolueen kannattajia marssilla Pudapestissa Unkarissa.
Unkarin kansallismielinen Jobbik-puolue on yksi ryhmä, jota Venäjän epäillään rahoittaneen.Tamas Kovacs / EPA

Brittilehti The Telegraphin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Yhdysvallat epäilee Venäjän rahoittavan salaa eurooppalaisia puolueita ja hyväntekeväisyysjärjestöjä.

Lehti kirjoittaa, että kongressi on määrännyt Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtajan James Clapperin järjestämään laajan tutkinnan siitä, miten Venäjä on viimeisten kymmenen vuoden aikana rahoittanut salaa puolueita Euroopassa.

The Telegraphin mukaan Yhdysvaltain tutkimuksessa on määrä selvittää, antavatko Venäjän turvallisuuspalvelut puolueille ja hyväntekeväisyysjärjestöille rahaa siinä tarkoituksessa, että poliittinen yhtenäisyys horjuisi, sotilasliitto Naton ohjuspuolustusjärjestelmän vastustus kasvaisi ja venäläiselle energialle ei etsittäisi vaihtoehtoja.

Lähteet eivät suostuneet kertomaan The Telegraphille, minkä puolueiden rahoitusta Yhdysvallat aikoo tutkia.

Lehti arvioi, että todennäköisesti kysymykseen tulisivat äärioikeistolaiset puolueet, kuten Unkarin Jobbik, Kreikan Kultainen aamunkoitto, Italian Pohjoisen liiga ja Ranskan Kansallinen rintama, joka sai venäläispankilta yhdeksän miljoonan euron lainan vuonna 2014.

The Telegraphin uutisesta kertoi Suomessa ensin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).