Talvimatkailu kasvaa talouden takapakista huolimatta

Matkailuala odottaa talvisesongin yltävän kasvulukuihin myöhäisestä lumentulosta huolimatta. Alan edunvalvontajärjestö MaRa ennustaa tammi-maaliskuun myynnin ponnahtavan parisen prosenttia plussalle.

talous
Kelkkasafari Tahkolla Kuopion Nilsiässä, 8. tammikuuta.
Kelkkasafari Tahkolla Kuopion Nilsiässä, 8. tammikuuta.Timo Hartikainen / Lehtikuva

Kuopion kupeessa sijaitsevalla Tahkolla viiletettiin viikonloppuna rinteessä. Myös kylpylässä riitti vilinää ja ravintoloissa asiakkaita. Venäläisturistien katoa on onnistuttu Tahkollakin korvaamaan muilla matkailijoilla.

– Jos koko maan tilannetta katsoo, niin odotamme muutaman prosentin kasvua, Matkailu- ja Ravintolapalvelut Ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

– Tahkolla venäläismatkailijoiden määrä on pudonnut noin 40 prosenttia edellisestä vuodesta, mutta kotimaisten matkailijoiden määrä on puolestaan kasvanut 36 prosenttia, Kuopio-Tahko Markkinointi Oy:n toimitusjohtaja Wille Markkanen kertoo.

– Kasvu näyttää jatkuvan, ja olemme myynnissä noin 5 prosenttia viime vuotta edellä, Markkanen täsmentää.

Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvontajärjestön MaRan mukaan venäläismatkailun hiipumista on onnistuttu korvaamaan pääasiassa muualta ulkomailta saapuvilla turisteilla.

– Venäläisiä on vähemmän, mutta muualta ulkomailta on tullut matkailijoita hyvin. Myös kotimainen matkailu on lisääntynyt, Matkailu- ja Ravintolapalvelyt Ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Lapin mukaan turisteja on tullut reippaasti muun muassa Aasiasta.

Venäläismatkailun romahtaminen on torjuntavoitosta huolimatta vakava asia. Venäläiset ovat perinteisesti Suomen suurin yksittäinen matkailijaryhmä.

Vuonna 2012 venäläiset jättivät Suomeen noin 1,3 miljardia euroa, mutta vuonna 2014 enää 950 miljoonaa. Taustalla on muun muassa ruplan heikkeneminen, joka syö venäläisten ostovoimaa.

– Trendi on ollut se, että väki syö enemmän omissa huoneistoissaan, Tahko Span johtaja Pekka Kallinen kuvailee.

– Siitä huolimatta ravintolamyynti ylsi meillä kasvuun viime vuonnakin, Kallinen summaa.

Selvästi ripeämpää kaksinumeroista kasvua voidaan matkailualalla joutua odottelemaan pidempäänkin. Öljyn hinta on matalalla, eikä sen odoteta ainakaan nopeasti kallistuvan.