Pukeutuuko pilttisi pakkaseen oikein – ovatko tennarit oikeat talvikengät?

Pakkanen on pukeutumiskysymys, mutta itsenäisesti kouluun lähtevien lasten kohdalla se ei aina toteudu. Osalla lapsista ei välttämättä ole kylmimmilläkään ilmoilla kuin ohut takki ja tennarit, joilla pitäisi pärjätä pakkasukkoa vastaan.

tennarit
Hyvät kengät pitävät lapsen jalat lämpimänä.
Siiri Arffman / Yle

Pienet koululaiset tarvitsevat vanhempien silmälläpitoa pakkasille pukeutumisessaan. Esimerkiksi Kemin Sauvosaaren koulun johtaja Heli Veijola kertoo, että tavallisesti vanhempien pukemat esikoululaiset on hyvin vaatetettu paukkupakkasiakin silmällä pitäen.

Sen sijaan itsenäisesti kouluun lähtevien lasten talvipukeutuminen voi Veijolan mukaan ontua pahastikin.

– Nytkin kun on ollut kylmimmät ilmat, niin parhaimmillaan lapset tulevat todella hyvin varustettuina. On kerrospukeuduttu ja asianmukaiset jalkineet.

–Toisessa päässä on lapset, jotka saattavat tulla ihan tosi ohuella takilla, ilman toppahousuja ja nykyaikaisesti tennareissa.

Toisessa päässä on lapset, jotka saattavat tulla ihan tosi ohuella takilla, ilman toppahousuja ja nykyaikaisesti tennareissa.

Heli Veijola

Veijolan mukaan lapsia yhdistää se, että kaikilla on hanskat kädessä ja pipot päässä.

– Siitä olen kuitenkin hyvin onnellinen, että päät on suojattu, koska on muodikasta pitää pipoa. Päästähän se lämpö eniten haihtuu, Veijola muistuttaa.

Varavaatteille aina käyttöä

Veijola kertoo, että esimerkiksi liikuntatunneille lähtiessä koululla oleville varavaatteille on poikkeuksetta tarvetta lähes joka kerta.

– En muista koskaan, että olisin esimerkiksi omien oppilaideni kanssa päässyt sillä tavalla luistelemaan, ettenkö olisi jollekin hakenut jotakin vaatetta varakorista.

Veijola pohdiskelee, että vuosikymmenten aikana perheissä on tapahtunut muutos vuodenaikojen mukaan pukeutumisessa.

– Ennen vanhaan talvella otettiin talvivaatteet esille ja kesävaatteet laitettiin pois. Näin ei ilmeisesti enää tapahdu, vaan lapset käyttävät samoja vaatteita ympäri vuoden.

Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että nykyään eletään kuin Suomessa ei enää olisikaan selkeästi neljää vuodenaikaa, vaan pukeudutaan sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä.

– Esimerkiksi kun katsoo jalkineita, niin talvijalkineet puuttuvat. Mitä isommaksi lapset tulevat, sen tavallisempaa on, että he käyttävät samoja jalkineita koko vuoden.