Viimeinen väittely ennen esivaaleja – demokraattiehdokkaiden kisa tiivistyy Yhdysvalloissa

Vermontin senaattori Bernie Sanders on kirinyt huomattavasti kiinni eroa ehdokaskisaa johtaneeseen Hillary Clintoniin. Viimeisessä väittelyssä kiisteltiin kiivaasti muun muassa aselaeista ja terveydenhuollosta.

USA:n presidentinvaali
Demokraattien ehdokkaat Hillary Clinton ja Bernie Sanders väittelivät 17. tammikuuta.
Demokraattien ehdokkaat Hillary Clinton ja Bernie Sanders väittelivät 17. tammikuuta. Timothy A. Clary / AFP

Yhdysvaltojen demokraattinen puolue on järjestänyt viimeisen televisioidun väittelynsä ennen helmikuussa järjestettäviä puolueen esivaaleja. Etelä-Carolinassa pidetyssä väittelyssä mukana olivat ehdokaskisan kärkikaksikko, entinen ulkoministeri Hillary Clinton ja Vermontin senaattori Bernie Sanders.

Lisäksi mukana oli heidän jäljessään kyselyissä oleva entinen Marylandin osavaltion kuvernööri Martin O’Malley.

Clinton johtaa koko maan laajuista ehdokaskisaa, mutta Sanders on aivan hänen kannoillaan muutamissa avainosavaltioissa tai on noussut joidenkin kyselyiden mukaan jopa hänen ohitseen. Iowan osavaltiossa, jonka demokraattien puoluekokous valitsee ehdokkaansa helmikuussa, ehdokkaat ovat jotakuinkin tasoissa. Ensimmäiset esivaalit presidenttiehdokkaasta pidetään New Hampshiressa helmikuun alussa.

Clintonin valintaa demokraattien ehdokkaaksi on pidetty hyvin todennäköisenä, mutta viimeaikaisten kyselyiden mukaan Sandersilla olisi realistiset mahdollisuudet päihittää Clinton esimerkiksi juuri Iowassa tai New Hampshiressa.

Clinton on korostanut, että hän olisi paras demokraattiehdokas voittamaan republikaanien vastaehdokkaan. Koko maassa Clintonin kannatus onkin 59 prosentin lukemissa, kun taas Sandersia kannattaa 34 prosenttia demokraateista. Sanders on kuitenkin kirinyt eroa umpeen huomattavasti kisan aikana.

Kolmanneksi suosituinta O’Malleyta kannattaa vain 2 prosenttia puolueen jäsenistä.

Clinton syytti Sandersia Obamacaren romuttamisesta

Väittelyssä tärkeimmiksi aiheiksi nousivat sekä aselait että terveydenhuolto.

Sanders esitteli oman uuden terveydenhoitouudistuksensa vain pari tuntia ennen väittelyn alkamista. Uudistus rahoitettaisiin lähinnä kansalaisille sekä yrityksille suunnatuilla veronkorotuksilla. Sandersin mukaan ihmisten saama etu kuitenkin ohittaisi verorasituksen.

Clinton suomi Sandersia tämän esityksestä ja puolusti presidentti Obaman läpiajamaa terveydenhoitouudistusta. Hän varoitti kaikenlaisista yrityksistä romuttaa Obamacareksi kutsuttu laki, jonka avulla on saavutettu jo niin paljon.

Sanders tyrmäsi Clintonin kritiikin ja vastasi, että hänen suunnitelmansa ei tuhoaisi Obamacarea, vaan pohjautuisi sen varaan. Hän kutsui suunnitelmaansa askeleksi eteenpäin.

Aselait kiihdyttivät tunteita

Toinen väittelyssä erityisesti esiin noussut aihe, oli Yhdysvaltain aselait. Väittely pidettiin vain vähän matkan päässä Charlestonista, missä yhdeksän ihmistä kuoli viime kesänä joukkoampumisessa.

Clinton syytti Sandersia aselobbaajien ja Kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n tukemisesta. Clinton luetteli useita kertoja, jolloin Sanders on hänen mukaansa tukenut asevalmistajia ja aseiden kannattajia kongressissa.

Sanders iski takaisin lujasti sanoen, että NRA pitää hänen äänestyskäyttäytymistään korkeintaan välttävän arvosanan arvoisena. Hän totesi, että Clinton tietää omien väitteidensä asiasta olevan valheellisia.

"Uusi sotaretki Lähi-itään olisi täysi katastrofi"

Clinton yritti sitoa itsensä läheisesti presidentti Barack Obaman valtakausiin, yrittäen luoda kuvan itsestään hänen hallintonsa jatkajana. Hän syytti Sandersia siitä, että tämä on kutsunut Obamaa heikoksi ja pettymykseksi.

Sanders puolestaan sivalsi Clintonia hänen tuottoisista puhetilaisuuksistaan ulkoministerikautensa jälkeen. Sandersin mukaan hän ei saa tukea suurilta pankeilta tai "henkilökohtaisia maksuja Goldman Sachsilta".

Clinton korosti ulkopoliittisia saavutuksiaan. Hän sanoi pohjustaneensa tietä Iranin ydinsovulle, josta hän sanoi olevansa ylpeä. Clinton sanoi, että hänellä on kolmen kohdan suunnitelma Isisin kukistamiseksi ja Syyrian sisällissodan päättämiseksi.

Sandersin mukaan yhdysvaltalaisten joukkojen lähettäminen "Syyrian hetteikköön" olisi väärin. Hän muistutti jälleen siitä, että senaattorina ollessaan Clinton tuki Irakin sotaa vuonna 2002. Sandersin mukaan Yhdysvaltain uusi sotaretki Lähi-idässä olisi "täysi katastrofi".

Tosin kaikki kolme ehdokasta sanoivat vastustavansa sitä, että Syyriaan lähetettäisiin suuria määriä yhdysvaltalaisia maajoukkoja.