Vintiltä löytyi aarre: katso kuvia Tampereelta sadan vuoden takaa

Vapriikin kuva-arkisto sai lahjoituksena syksyllä 2015 valokuvaaja Gustav Arvidssonin Tampere-aiheisia negatiiveja viime vuosisadan vaihteesta. Kuvat löytyivät kemiöläispariskunnan vintiltä.

kulttuuri
Gustav Arvidssonin kuva
Gustav Arvidssonin kuva 1910-luvun Tampereelta. Hämeenkatua, vasemmalla kauppias Johan Blomin talo.Tampereen museot

Vintiltä saattaa tehdä varsinaisia löytöjä. Kemiöläiset Lotten ja Patrik Eklund löysivät suuren määrän negatiiveja, joista osan oli ottanut muuan Gustav Arvidsson (1849-1928). Valokuvaajasta ei ollut tietoa, mutta Åbo Akademista saatiin apua selvittämään kuvien alkuperää. Arvidsson muutti Tukholmasta Suomeen vuonna 1899. Hän kuvasi useissa kaupungeissa ja valmisti kuvistaan postikortteja.

Kuvakulma on ihmisen tasolla

Gustav Arvidssonin Tampere-aiheiset kuvat on otettu noin vuonna 1913. Niissä nähdään, mikä tukholmalaisturistia silloin Tampereella kiinnosti. Kuvattavan arvoiseksi nousivat julkiset rakennukset, teollisuus, Tammerkoski, Keskustori ja Pyynikki.

Vanhoissa kuvissa on eläväinen tunnelma, sillä kuvatessaan Gustav Arvidsson ei odottanut, että kaupunkilaiset väistyisivät pois tieltä. Jalankulkijat näkyvät maisemassa. Kuvakulma on myös kiinnostava, hän kuvasi ihmisen katseen tasolla.

Vapriikin kuva-arkiston miljoonakokoelmaan

Vintin aarteista löytyi kaikkiaan 27 Tampere-aiheista negatiivia. Ne pääsevät osaksi Vapriikin kuva-arkiston kokoelmia. Entuudestaan kuvakokoelmiin kuuluu jo yli miljoona kuva-aihetta. Siiri-tietopalvelusta (siirryt toiseen palveluun) voi kuka tahansa selailla digitoituja kuvakokoelmien otoksia.

Tamperelaiset pääsevät uppoutumaan kotikaupunkinsa historiaan myös Keskusvirastotalon näyteikkunassa. Puutarhakadun puoleiseen ikkunaan on ripustettu näyttely Gustav Arvidssonin Tampere-aiheisista kuvista helmikuun ensimmäiseen päivään asti.