Varsinais-Suomessa eniten aseita on Kustavissa ja Taivassalossa

Suomessa on eniten aseita Ahvenanmaalla, Lapissa ja Kainuussa. Varsinais-Suomessa väkilukuun nähden runsaimmin aselupia on Kustavissa.

aseet
Avattu haulikko patruunat piipussa
Jarkko Heikkinen / Yle

Yksityishenkilöillä on Suomessa poliisin tilastojen mukaan noin 1,5 miljoonaa asetta. Aseet jakautuvat epätasaisesti maan eri osiin. Eniten haulikoita ja kivääreitä on pohjoisessa Suomessa, missä metsästysharrastus on aktiivisinta.

Haulikot ja kiväärit ovat metsästäjien käytössä ja käsiaseet pääasiassa ampumaurheilua harrastavilla. Käsiaseita eli erilaisia pistooleita ja revolvereja on noin 220 000.

Varsinais-Suomessa eniten aseita Kustavissa

Varsinais-Suomessa eniten aseita on Kustavissa ja Taivassalossa, kun asemäärä suhteutetaan väkilukuun. Kustavissa aselupia on 505 kappaletta. Asukaslukuun suhteutettuna tämä tarkoittaa, että 56:lla prosentilla kunnan asukkaista on ase, sillä kunnan väkiluku on noin 900. Kustavin väkimäärä tosin kymmenkertaistuu kesäisin, sillä kunnassa oli yli 3 000 kesäasuntoa.

Toiseksi eniten aseita Varsinais-Suomessa on väkilukuun suhteutettuna Taivassalossa, 796 asetta (49%) ja Kemiönsaaressa 3271 (47%). Neljäntenä listalla on Parainen, 6127 asetta (40%).

Samaan aseeseen voi olla kaksi lupaa. Toinen on niin sanottu rinnakkaislupa, joka on esimerkiksi saman perheen jäsenellä. Ahvenanmaan saarilla prosenttiluvut tästä syystä nousevat korkeiksi, runsaasti yli sataan. Kumlingessa lupia on 502 (158%).

Oman kuntasi lupamäärät ja lupien suhteen asukaslukuun voit katsoa täältä.