1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulutusvienti

Koulutusviennillä valtavat mahdollisuudet – alasta halutaan siivu myös Kaakkois-Suomeen

Ammatillisen koulutuksen vienti maailmalle voi tuoda lisää työtä ja tuloja esimerkiksi rahapulassa toimiville oppilaitoksille. Kaakkois-Suomen vientiverkosto tähtää entistä syvemmin muun muassa Venäjälle esimerkiksi rakentamisen ja bioenergian aloilla.

Kuva: Yle

Koulutusvienti on maailmalla paikoin miljardien arvoista liiketoimintaa. Suomessa esimerkiksi monet oppilaitokset ja yritykset kehittävät alalle uutta liiketoimintaa.

Kaakkois-Suomessa koulutusvientiverkosto on perustettu kesällä 2014, mutta koulutusvientiä on hiottu useita vuosia.

On tärkeää löytää uusia toimintatapoja ja tulojakin.

Leena Kaivola

– Koulutusalalla on kovat ajat, kun esimerkiksi valtionraha vähenee. On tärkeää löytää uusia toimintatapoja ja tulojakin. Ammatillinen koulutus ja ammattikorkeakoulutus ovat Suomessa kansainvälisesti vertailtuna korkeatasoista eli markkinoita on, arvioi rehtori Leena Kaivola Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksesta.

Finedu-säätiö edustaa yhteensä noin 30 rakennus- ja kiinteistöalan yritystä ja muuta tahoa.

– Me olemme saaneet tehtyä aiesopimuksen Pietarissa toimivan Rosatomin koulutusinstituutin kanssa. Sopimus koskee Suomen Hanhikiven ydinvoimalaitostyömaan väen kouluttamista sekä rakennusalan koulutustoiminnan käynnistämistä muun muassa Pietarissa, sanoo asiamies Matti Väätäinen.

Väätäisen mukaan ydinvoimalaitoksen rakentajien koulutuksessa on kysymys suomalaisten standardien ja vaatimusten opetuksesta. Koulutuksella pyritään takaamaan, että työt sujuvat katkoksitta.

Ei vain Venäjälle

Kaakkois-Suomen koulutusvientiverkosto on valinnut muutamia osaamisalueita, joissa esimerkiksi ammatillista tai täydennyskoulutusta on tarjolla. Esimerkisi bioenergiaan ja terveydenhoitoon liittyviä palveluita markkinoidaan uuden kotisivun (siirryt toiseen palveluun) kautta englanniksi ja venäjäksi.

– Myös suomalainen koulutusjärjestelmä kiinnostaa. Esimerkiksi Venäjältä rehtorit käyvät tutustumassa suomalaisiin oppilaitoksiin, tietää ComDe Oy:n perustaja Virve Obolgogiani.

Koulutusvienti ei kuitenkaan tarkoita vain Venäjälle tai lähialueille keskittymistä.

– Yksi eniten viedyistämme on voimalaitossimulaatiokoulutus. Viimeksi koulutimme käyttöhenkilökuntaa Koreassa ja Puolassa. Neuvotteluja on menossa muun muassa Brasiliaan. Simulaatio-opetuksessa on laajentumismahdollisuuksia esimerkiksi merenkulussa ja terveydenhuollossa, kertoo TKI-johtaja Markku Huhtinen Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta.

Viennin tiellä yllättäviäkin esteitä

Koulutusviennin haasteet liittyvät muun muassa toiminnan tuotteistamiseen ja markkinointiin. Esteitä voivat aiheuttaa myös eri maiden lainsäädäntö sekä myös muut ilmiöt.

Meillä oli koulutusvientihanke sovittu Ghanan seudulle Afrikkaan, mutta ebola-tauti siirsi hanketta.

Timo Olli

– Meillä oli  bioenergiaan liittyvä koulutusvientihanke sovittu Ghanan seudulle Afrikkaan, mutta ebola-tauti siirsi hanketta. Hanke näyttäisi kuitenkin etenevän tänä keväänä, sanoo Kouvolan seudun ammattiopiston rehtori Timo Olli.

Vientiverkoston jäsenillä on tavoitteena kasvattaa muutaman kymmenen tuhannen euron yksittäisistä koulutushankkeista jatkuvaa ja nykyistä laajamittaisempaa bisnestä.

– Esimerkiksi Venäjä on naapurina iso markkina kaikissa olosuhteissa. Eihän rakentaminen esimerkiksi koskaan lopu, vaikka se välillä alenee ja aiheuttaa markkinajännitteitä, päättää asiamies Matti Väätäinen Finedu-säätiöstä.