Hyppää sisältöön

Haudan kaivuu talvella vaatii sulattelua – neljässä päivässä maa kaivukuntoon

Haudankaivajan kaivinkoneen ensimmäinen pisto maahan tuprauttaa ilmoille höyrypilven. Ihmetystä herättävä ilmiö johtuu puhtaasti sulattamisesta. Lämmitetyn maan lämpötilaero vallitsevaan yli 20 asteen pakkaseen.

Kuva: Minna Mustonen / Yle

– Kaivaminen ei ole millään lailla haasteellista talvisaikaan. Tässä voi mennä ihan kuin kesämaahan, vakuuttaa Tuomas Savela ja antaa kaivinkoneensa tehdä työtä käskettyä.

Suorakaiteen mallinen kuoppa saa suhteellisen nopeaan mallinsa, kaivettaessa maasta tuprahtelee jokaisella pistolla höyrypilvi. Pilvi ihmetyttää työn seuraajaa ja Tuomas selventää kyseessä olevan sulattamisesta johtuva ilmiö.

Pakkasella haudan kaivaminen vaatii neljän päivän sulattelun sähköisellä sulattimella.

Tuomas Savela

– Pakkasella kaivaminen vaatii neljän päivän sulattelun sähköisellä sulattimella. Sen jälkeen maa on kaivettavassa kunnossa useaan metriin saakka.

Haudan minimisyvyys on 1,5 metriä. Kaupungeissa saatetaan ensimmäinen hauta kaivaa huomattavasti syvemmemäksi.

– Kaupunkiseurakunnissa puolisot haudataan päällekkäin ja ensimmäinen hauta saattaa olla jopa kolmessa metrissä. Maakunnissa puolisot haudataan pääosin vierekkäin.

Haudankaivaja peittää haudat, jos niin sovitaan. Erityisesti maakunnissa on käytäntönä tapa, jolloin omaiset itse peittävät  sen.

Kun hauta on kaivettu, reunat tuetaan lankuilla ja laitetaan kuomu päälle, ettei kukaan erehdyksessä tipahda avonaiseen hautaan. Seuraavaksi pohjalle sekä reunoille asetellaan havut ja yön ajaksi peittomaa peitellään sähköpeitteellä, jotta maa on lapioitavassa kunnossa hautajaisten jälkeen.

Kuva: Minna Mustonen / Yle

Kalajoen hautausmaalla pientä kaivuriaan taitavasti pyörittävä seurakuntamestari kaivaa hautoja vuosittain noin sataviisikymmentä kappaletta. Kalajoen lisäksi hän kaivaa myös Himangan ja Raution kappeliseurakunnille.

Perinteet veivät virkaan

Kalajoen seurakuntamestari tekee toiminimellä haudankaivausta. Ammattiin vei tietyltä osin perinteet.

– Pappani oli Ylivieskan seurakunnalla vapaaehtoissuntiona ja veljeni on nykyään niissä samoissa hommissa. Kyllähän sitä veljen kanssa tulee vertaistukea jaettua.

Kalajoella on kaunis vanha hautausmaa. Suuret kuuset nyökyttelevät lumisia niskojaan. Ovat vuosikymmenten saatossa nähneet surun jos toisenkin. Kauniit vanhat puut luovan juhlallisen ja kylmän ympäristön. Liki kahdenkymmenen asteen pakkanen ja navakka pohjoistuuli jäätää sieluun saakka.  Monet ihmiset sanovatkin, että  hautausmalla ja hautajaisisa on aina kylmä.

– Kyllä täällä palelee aina, kesälläkin myöntää seurakuntamestari kaivuutaan jatkaessa.