1. yle.fi
  2. Uutiset

Varastot täynnä tavaroita, joita et käytä? Testaa, oletko kiertotalouden tulppa

Kiertotalous tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että käytetty tavara pistetään kiertoon. Seuraavassa vaiheessa ollaan, kun sitä ei edes omisteta, vaan jaetaan ja lainataan. Testaa, toimitko kiertotalouden periaatteiden mukaan, vai täyttyykö kämppä turhasta roinasta.

talous
Haamstraaja piirroskuva
Jos olet hamstraaja, kiertotalouden ratas pysähtyy sinuun.Stina Tuominen / Yle

Kiertotalous on termi, joka on alkanut vilahdella otsikoissa ja poliitikkojen puheissa. Ensimmäisenä siitä tulee mieleen tulee perinteinen kierrättäminen.

Kiertotalouteen viitataan myös, kun puhutaan teollisuuden jätteiden käyttämisestä raaka-aineena, energian käytön vähentämisestä ja tavaroiden ja esimerkiksi autojen ja asuntojen jakamisesta.

Tavoitteena on vähentää jätteen määrää ja turhaa energian ja luonnonvarojen käyttöä. Aukottomassa kiertotaloudessa jätettä ei synny lainkaan, ja jätteen poltto tai kaatopaikalle vienti ovat viimeisiä keinoja.

Tavallisessa arjessa helpoin tie kiertotalouteen on tavaroiden kiertoon laittaminen ja jakaminen. Tuoreessa kyselytutkimuksessa suomalaiset jaettiin neljään ryhmään sen perusteella, kuinka valmiita he siihen ovat.

Ruksi itseäsi parhaiten kuvaava vaihtoehto ja selvitä, millainen kierräjä ja jakaja olet.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Vastaukset tallennetaan käyttäen Google Form -työkalua.

Testi perustuu palvelumuotoilutoimisto Palmun palveluanalyytikko Petteri Herton tutkimukseen ja materiaaleihin. Tutkimusta varten ihmisiä haastateltiin sekä kasvokkain että verkossa. Tutkimukseen osallistui 1 000 suomalaista. Sen teetti kiinteistö- ja ympäristöyhtiö Lassila & Tikanoja.

Lue seuraavaksi