Pakkanen tuhonnut jo osan mansikkasadosta – marjapensaat pärjäävät paremmin

Osa tulevan kesän puutarhamansikkasadosta on jo menetetty. Kovien pakkasten ja lumen myöhäisen tulon vuoksi ainoastaan yleisesti viljelty Polka on saattanut selviytyä muita lajikkeita paremmin. Pohjois-Karjalan marjanviljelypiirin puheenjohtajan Ismo Ruutiaisen mukaan mansikan varhaislajikkeille on sen sijaan melkoisella varmuudella luvassa ongelmia.

luonto
Jäinen mansikantaimi

Niin kotipuutarhurit kuin marjanviljelijätkin ovat tänä talvena seuranneet huolestuneina lämpömittaria ja lumipeitteen muodostumista. Syytä onkin sillä pakkaskausi on jatkunut jo parisen viikkoa ja lumipeite on monin paikoin paksuuntunut vasta pakkasten jo alettua.

Pohjois-Karjalan marjanviljelypiirin puheenjohtaja kiteeläinen Ismo Ruutiainen uskoo osan mansikkasadosta olevan jo menetetty.

– Mansikalle on ongelma, jos ei ole lunta. Ja jos vielä tulee kovat pakkaset, niin kuin tänä vuonna, niin on erittäin suuri riski, että vauriot ovat aika isot.

– Varsinkin aroilla lajikkeilla, joita meillä jo aika paljon on viljelyssä, vioituksia tulee ihan varmasti. Myös kestävillä lajikkeilla on vioituksia mitä todennäköisimmin odotettavissa, sanoo Ismo Ruutiainen Kiteeltä.

Ruutiainen sanoo, että esimerkiksi Polka on hyvin talvenkestävä, mutta niilläkin on vähälumisilla alueilla mitä todennäköisimmin vaurioita odotettavissa.

Suurimmassa vaarassa ovat varhaislajikkeet, kuten Honeyoye, Rumba ja Clery.

Pakkasvauriot näkyvät mansikoissa juuren ja juurakon paleltumisena.

– Jos juurakossa sijaitsevat kasvupisteet vioittuvat, niin mansikan lehdistö ja kukkavarret jäävät hyvin heikoiksi, tai niitä ei tule lainkaan, selvittää Ruutiainen.

Kasvi ei vaurioista toivu, vaan se on korvattava uudella.

Jos juurakossa sijaitsevat kasvupisteet vioittuvat, niin mansikan lehdistö ja kukkavarret jäävät hyvin heikoiksi.

Ismo Ruutiainen

Mikäli olisi ollut kaukaa viisas, olisi syksyllä voinut peittää mansikat paksuilla harsoilla, jopa kahteen kerrokseen.

Joillakin marjapensailla parempi tilanne

Myös marjapensaat kärsivät lumen vähyydestä ja kovista pakkasista. Herukka on kestävimmästä päästä. Jos talvi jatkuu ankarana, niin niihinkin voi tulla vioituksia. Ne näkyvät latvoissa ja silmuissa.

Herukoita arempia ovat vadelmat.

– Koska lumettomuuskin on ongelma vadelmalle, saattavat vioitukset mennä ihan maanrajaan saakka. Mitä ankarampia ovat pakkaset, sitä alemmas vauriot menevät, sanoo Ismo Ruutiainen.

Pahimmillaan saattaa koko verso paleltua maan rajaan saakka. Vadelma on Ruutiaisen mukaan kuitenkin siitä hyvä kasvi, että se lähtee juuristosta aina tuottamaan uutta versoa.

Myös pensasmustikka on arka koville talvisille olosuhteille.