1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maaseudulla vanhuksen apuun saattaa saapua vartija – "Ei ole tullut huonoa sanomista"

Kotihoidon päällikkö arvioi, ettei ratkaisu ole kuitenkaan paras mahdollinen. Tavoitteena on, että esimerkiksi asiakkaiden perheet ottaisivat suuremman vastuun kiireettömän avun järjestämisestä.

Kotimaan uutiset
Vartija rullaportaissa
Anssi Nikkilä / Yle

Vanhusten kotihoitoon haetaan jatkuvasti uusia ratkaisuja. Tällä hetkellä käytössä on monenkirjavia yhteistyömalleja, joissa yöaikaisiin hälytyksiin vastaa tarvittaessa esimerkiksi vartiointiliikkeen vartija tai paikallinen taksinkuljettaja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella THL:lla valtakunnallisesti kerättyä tietoa erilaisista malleista ei ole.

Kuopiossa vartija toimii yöaikaisena turva-auttajana Vehmersalmen alueella. Käytännössä vartija lähetetään kotihoidon asiakkaan avuksi iltayhdeksän ja aamuseitsemän välisenä aikana silloin, kun tehtävä ei vaadi sairaanhoidon osaamista.

– Eihän ratkaisu toki paras mahdollinen ole. Totta kai parempi olisi, jos avuksi voisi lähettää hoitajan. Mutta voi olla, ettei hälytyksiä tule edes joka kuukausi, joten käytännössä resurssin sitominen sellaiseen on haastavaa, Kuopion kotihoidon päällikkö Kaija Kokkonen toteaa.

Kokkosen mukaan Vehmersalmi on pitkien etäisyyksiensä vuoksi tällä hetkellä ainoa paikka, jossa sopimus vartiointiliikkeen kanssa tulee kyseeseen.

– Ratkaisu ei ole ensisijainen, jos mitään muita vaihtoehtoja on tarjolla. Muualla tehtäviin vastaa aina hoitaja.

Kokkonen tarkentaa, että Vehmersalmen alueellakin turvapuhelinhälytys tulee aina koulutetulle hoitohenkilökunnalle, joka puheyhteyden avulla arvioi asiakkaan avun tarpeen. Mikäli kyseessä on sairaanhoidon tarve, paikalle soitetaan aina ambulanssi.

Turvapuhelimeen soitetaan enimmäkseen pikkuasioita

Suurin osa turvapuhelinten soitoista on kiireettömiä. Tilastojen mukaan Kuopiossa vuonna 2014 tulleesta 30 500 turvapuhelinhälytyksestä kolmannes oli tarpeettomia tai vikahälytyksiä. Kiireellisiksi toimeksiannoista luokiteltiin vain neljä prosenttia. Vartijan hoitamat tehtävät ovat pääasiassa arjen apua; kaatumisissa auttamista, paikasta toiseen siirtämistä tai pukeutumisessa avustamista.

Vehmersalmen alueen vastuusairaanhoitaja Raili Tirkkosen mukaan kokemukset vartiointiliikkeen kanssa tehtävästä yhteistyöstä ovat olleet positiivisia.

– Ei minulle asti ole tullut mitään huonoa sanomista. Meneehän siinä toki aikaa, kun vartijatkin tulevat paikalle, mutta välimatkoille ei mahda mitään.

Vartiointiliike hoitaa kotihoidon yöpäivystystä Kuopion lisäksi ainakin Ylä-Savossa niin sanottuna takapäivystyksenä. Myös he ovat tyytyväisiä vartijapalveluihin.

– Jos yöpartio ei pääse paikalle, ei se, että paikalle tuleekin vartija, ole välttämättä huono asia. Lähtökohtanahan on, että asiakkaat tulevat autetuiksi, Ylä-Savon soten kotihoidon päällikkö Hanna Jokinen sanoo.

Omaisia voisi käyttää enemmän vanhusten avuksi

Kuopiossa vanhusten hoitoon ja turvapuhelinkäytäntöihin haetaan koko ajan uusia ratkaisuja. Kokkonen kertoo käyneensä tutustumiskäynnillä esimerkiksi Englannissa, jossa turvapuhelinten avuntarpeita ohjataan tavallisimmin asiakkaan omalle perheelle. Tällaista mallia saatetaan olla tuomassa myös Kuopioon.

Kokkosen suurimmat odotukset kohdistuvat kuitenkin älykkääseen teknologiaan, joka mahdollistaisi jatkossa luopumisen osalle hankalakäyttöisistä turvapuhelimista. Siinä esimerkiksi vanhuksen sänkyyn, lattiaan, ulko-oveen ja wc:hen asetetaan antureita, jotka kertovat päivystäjälle, mikäli vanhus putoaa esimerkiksi sängystä tai poistuu kotoaan. Tällaisia Kuopiossakin on käytössä jo jonkin verran.

– Luulen, että tästä on avautumassa ihan uusi maailma. Hyviä tuotteita markkinoilla on jo paljon, mutta soveltuvuusarviointi pitää tehdä huolella.

Vanhustyön keskusliiton projektipäällikkö Tarja Ranteen mukaan vanhusten hoiva-apuun haetaan myös koulutuksellisia ratkaisuja. Esimerkiksi niin kutsuttuja hoiva-avustajia koulutetaan nyt kasvavalla tahdilla. Lähihoitajan koulutusohjelmaa lyhyempää koulutusta ovat hankkineet monet vanhusten kanssa jo tällä hetkellä työtä tekevät ammattilaiset, kuten siivoojat.

– Hoivan ja hoidon raja on usein kuin veteen piirretty viiva. Mutta toki tarvitsemme monen tasoisia ammattilaisia, ja toiminnan täytyy tapahtua kunkin oman koulutuksen rajoissa.

Lue seuraavaksi