Töitä riittää ja lomautetut takaisin sorvin ääreen – Škoda-kauppa lisäsi vaunuvalmistajan uskottavuutta maailmalla

Suomen ainoalla junanvaunuvalmistajalla ja konepajayhtiöllä Transtechilla on tällä hetkellä valoisa tulevaisuus. Škoda-kauppa on tuonut lisää näkyvyyttä markkinoilla, ja loputkin lomautetut palaavat pian takaisin töihin.

talous
Kolme Transtechin työntekijää työn ääressä
Transtech joutui lomauttamaan henkilöstöään vuonna 2014, mutta nyt loputkin lomautetut palaavat takaisin töihin. Arkistokuva.Sini Salmirinne / Yle

Kajaanilainen Transtech aloittaa Artic-raitiovaunujen toimitukset Helsingin kaupungin liikennelaitokselle HKL:lle aivan lähiaikoina.

Ensimmäisen ratikan piti lähteä lavettikyydillä kohti etelää maanantaina 18. tammikuuta, mutta liian kova pakkanen esti toimituksen. Kuljetukseen käytettävän lavetin hydrauliikan pakkasraja on -20 astetta, joten kyyti lähtee heti, kun ilma lauhtuu tarpeeksi.

Ratikkoja toimitetaan HKL:lle yhteensä 40, ja urakka työllistää Transtechia aina vuoteen 2018 saakka.

Lomautetut koulutetaan uudelleen ja he palaavat töihin muun muassa hitsareina tämän kevään aikana.

Matti Haapakangas

– Raitiovaunujen lisäksi meillä on kaksi perusjalkaa: VR:n kaksikerrosvaunutoimitukset, jotka jatkuvat ensi vuoteen ja konepajapuoli, joka sekin on hyvin tärkeä, kertoo Transtechin toimitusjohtaja Matti Haapakangas.

VR ilmoitti viime maaliskuussa tilaavansa Transtechilta 27 junavaunua. Tilaukseen sisältyy lisäoptioita, jotka kuitenkin ovat vielä auki.

Kaikki lomautetut ovat pian taas töissä

Transtech joutui irtisanomaan ja lomauttamaan henkilöstöään viime ja toissa vuonna muun muassa siksi, että tehdas ei saanut Venäjältä autovaunujen osia Ukrainan kriisin kiristymisen takia.

Tuolloin lomautetuista vielä 26 henkilöä on tällä hetkellä vailla työtä, mutta hekin palaavat töihin pian. Tehtaalla on pian jälleen täystyöllisyys, vahvistaa Haapakangas. Lomautetut mukaan lukien Transtechin kirjoilla on 511 työntekijää.

– Lomautetut koulutetaan uudelleen ja he palaavat töihin muun muassa hitsareina tämän kevään aikana.

Konepajallakin on hyvin tilauksia vakioasiakkailta, ja yleisen taloustilanteen huomioon ottaen konepajaliiketoiminnan tila on hyvä.

On aivan eri asia olla tarjoamassa tuotteita Škodan kuin Transtechin nimen alla.

Matti Haapakangas

Škoda-kauppa lisäsi Transtechin uskottavuutta

Tšekkiläinen Škoda Transportation Group osti Transtechin kesällä 2015. Kaupalla on ollut hyvin positiiviset vaikutukset, kertoo toimitusjohtaja Matti Haapakangas.

– Voimamme myydä ulkomailla on lisääntynyt reippaasti, eli olemme saaneet lisää uskottavuutta. On aivan eri asia olla tarjoamassa tuotteita Škodan kuin Transtechin nimen alla, toteaa Haapakangas.

– Tuotekehityksessä voimme myös hyödyntää toistemme osaamista. Tunnelmat tämän kaupan jäljiltä ovat kyllä erittäin positiiviset, Haapakangas iloitsee.