Vuosikymmeniä ihmetelty avaruussignaali sai ehkä selityksen

Kuuluisa Wow-nimen saanut signaali kuultiin Jousimiehen tähdistön suunnalta lokakuussa 1977. Sen alkuperä on pysynyt arvoituksena näihin päiviin asti.

Kuva: New Scientist

Ihmiskunta on jo vuosikymmenien ajan kuunnellut avaruudesta tulevia signaaleja löytääkseen merkkejä vieraista älyllisista sivilisaatioista. Tulokset ovat olleet laihoja.

Kenties kiinnostavin signaali napattiin Jousimiehen suunnalta 15. lokakuuta 1977. Havainto tehtiin Ohio State Universityn Big Ear -radioteleskoopilla. Sen huomannut tähtitieteilijä Jerry Ehman kirjoitti tulostuspaperille signaalin viereen sanan Wow!, josta se on saanut nimensä.

Wow:n alkuperä ei koskaan selvinnyt, eikä samalta 1 420 megaherzin taajuudelta kuulunut enempää kuin 72 sekuntia kestänyt signaali. Tänä aikana signaalin taso nousi ja laski.

Avaruus on täynnä taustahälyä, mutta Wow oli niin voimakas, että Ehman ymmärsi heti törmänneensä johonkin poikkeukselliseen.

Big Ear -radioteleskooppi seurasi kohdetta koko sen ajan, kun se oli maan pyörimisliikkeen takia mahdollista. Signaali tuli siis selvästi avaruudesta, mutta sen alkuperää ei pystytty selvittämään, eikä sitä ole kuultu koskaan myöhemminkään.

Uusi teoria: Komeetat aiheuttivat signaalin

Floridalaisen St Petersburg Collegen professori Antonio Paris uskoo ratkaiseensa Wow-signaalin arvoituksen. Hän epäilee sen aiheuttajaksi yhtä  tai kahta Maan ohi tuolloin kiitänyttä komeettaa, kertoo muun muassa New Scientist (siirryt toiseen palveluun)-julkaisu. 

Pääepäillyt ovat hänen mukaansa komeetat 266P/Christensen ja P/2008 Y2 (Gibbs). Kumpaakaan ei ollut havaittu viellä vuonna 1977, joten niitä ei myöskään osattu epäillä signaalin lähteeksi. Ne saattoivat kuitenkin kulkea Big Earin kannalta sopivaa reittiä vuonna 1977.

Jos komeetta tai komeetat ohittivat Big Earin vuonna 1977, olisi niistä vapautunut vety voinut aikaansaada Wow:n kaltaisen signaalin. Komeetoista vapautuu paljon vetyä, kun ne lähestyvät Aurinkoa. Signaali havaittiin juuri vedyn aallonpituusalueella.

Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan usko, että vetyä vapautuu riittävästi Wow:n kaltaisen signaalin synnyttämiseksi. Tätä mieltä on muun muassa Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkija James Bauer. Hän ihmettelee sitä, ettei vastaavia havaintoja ole tehty muista komeetoista.

Teoriaa päästään testaamaan lähivuosina

Professori Parisin komeettateoriaa päästään testaamaan lähivuosina, kun epäillyt komeetat saapuvat uudelleen samalle avaruuden alueelle. 266P/Christensen saapuu sinne ensi vuoden tammikuussa ja P/2008 Y2 (Gibbs) vuotta myöhemmin.

Hypoteesi täytyy testata ennen kuin se voidaan hylätä

Antonio Paris

Tuolloin on mahdollista havainnoida esimerkiksi komeettojen nopeutta. Se voi kertoa paljon: Jos komeetta on hidas, olisi Big Earin pitänyt vuonna 1977 ehtiä poimia Wow-signaali uudelleen Maan pyörähdettyä taas sopivaan asentoon.

– Hypoteesi täytyy testata ennen kuin se voidaan hylätä, sanoo Paris.