1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lasku väärin lajitellusta roskasta kaatuukin jätteenkuljettajalle

Roskia kuljettava Rovaniemen Ekoteam on saanut jo kaksi sanktiomaksua väärin toimitetusta jätteestä marraskuun alun jälkeen. Tuolloin lajittelusäännöt Napapiirin Residuumin alueella muuttuivat. Käytännössä virheellisti täytettyjen roskapussien alkuperää varsinkin kotitalouksien kohdalla on hankala selvittää.

Polttokelpoinen jäte lastataan rekkakyytiin Rovaniemen Alakorkalon jäteasemalla. Päivittäin Rovaniemeltä lähtee 2-6 täysperävaunurekkaa jätettä Oulun jätteenpolttolaitokselle. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Rovaniemen, Ranuan ja Pellon jätehuollosta vastaava Napapiirin Residuum tiukensi marraskuussa jätteidenlajitteluohjeita. Enää ei ole olemassa sekajätettä, vaan polttokelpoista ja kaatopaikkajätettä.

Jätteiden uusia lajitteluohjeita käsiteltiin Komposti -asiakaslehdessä jo viime keväänä. Tosin käteen sopivampi, juuri uudistukseen keskittyvä jäteopas on jaossa vasta tästä päivästä, 20. tammikuuta, lähtien.

Ohjeen mukaan pieni määrä palamatonta jätettä kotitalousroskien seassa on sallittu. Mutta jos polttokelpoisen jätteen seassa on kassillinen rautanauloja, siitä voi seurata ensin Napapiirin Residuumin lähettämä ohjauskirje ja piittaamattomuuden jatkuessa lasku.

Näin tehdään varsinkin räikemmissä tapauksissa.

– Kotitalouspuolella ei ole minun aikana ollut kertaakaan, että olisi pitänyt kirjelmöidä. Yrityspuolella on silloin tällöin, Napapiirin Residuumin tiedottaja Aila Kauppila kertoo.

Käytännössä lasku lankeaakin helposti jätteenkuljettajalle, jolla on tarkkailuvastuu.

– Me olemme syyllisiä siihen, mitä asiakas panee roskiin, vastuut ja seuraamukset ovat meillä. Miten löydämme kyseisen asiakkaan ja miten pystymme todistamaan?, täräyttää Rovaniemen Ekoteam Oy:n toimitusjohtaja Erkki Virtanen.

Sanktiota virheellisestä roskasta

Kaikilla jätesasemalle kuormia tuovilla on kuitenkin samat säännöt, myös jätekuljetusyhtiöllä.

– Kyllä sen pitää vastaanottoehtojen mukaista jätettä olla. Jos meille tuodaan polttokelpoista jätettä, niin silloin sen pitää olla polttoon soveltuvaa, Aila Kauppila totetaa.

– Voimme laskuttaa asiakasta, jos jätteenkuljettajat huomaavat, että tietoisesti laitetaan virheellistä materiaalia. Kuljetusyrityksen täytyisi seurata tilannetta, sanoo Napapiirin Residuumin toimitusjohtaja Juha Torvinen.

Rovaniemen Ekoteam on saanut Napapiirin Residuumilta jo kaksi sanktiomaksua uuden käytännön aloittamisen jälkeen. Ensimmäisessä oli kyse liian suuresta palakoosta, kun jätteitä tuotiin poltettaviksi.

Kari Virtasen mukaan tuolloin kyse oli kuuden eri kiinteistön roskista, joten virheellisen jätteen alkuperä jää selvittämättä.

Ensimmäinen sanktio kuitenkin oikaistiin ja toisen sanktion aiheellisuutta selvitellään parhaillaan. Juha Torvinen sanoo, että tilanne on niin uusi kaikille. Virheitä sattuu tahattomasti.

Napapiirin Residuum on kuitenkin eräissä tapauksissa saanut myös yksityishenkilöitä vastuuseen.

Joissain tapauksissa ekopisteille on tuotu sinne kuulumatonta tavaraa. Tekijät on yhytetty kameravalvonnan kautta.

– Ekopisteen väärinkäytöksestä suurin summa on ollut noin 300 euroa, Torvinen sanoo.

Varsinaista sakkoa jäteyhtiöllä ei ole oikeutta antaa, vaan kysymys on siivous- ja käsittelymaksusta.

Lajittelussa vielä hiomista - mutta toivo elää

Tottuminen uusiin käytäntöihin näyttää jäteuudistuksessakin vievän aikaa. Sekä jätehuollon asiakkailla, roska-astioiden tyhjentäjillä että jätehuoltoyhtiöllä.

Juha Torvisen mukaan on porukka, joka tekee kiusaa jätehuollolle, mutta suurin osa asiakkaista toimii kuitenkin ohjeiden mukaan

– On toki ihmisiä, jotka edelleen soittavat ja kysyvät, että mistä nyt on kysymys, etteivät he ole kuulletkaan tästä. On myös niitä, jotka ovat hyvinkin tietoisia. He haluavat vain tarkennusta omiin lajittelutottumuksiinsa. Aivan mukavasti se on vastaanotettu, lajittelussa on vain sitä hiomista, sanoo puolestaan tiedottaja Aila Kauppila.

Kauppilan mukaan muutos on ollut suurempi joillekin yrityksille kuin kotitalouksille.

Ainakin Ekoteamin Erkki Virtanen uskoo, että kyse on vain muutoskankeudesta:

– Eiköhän tämä muutaman kuukauden sisällä tule järjestykseen.

Korjattu 8.19: Ekoteam Oy:n toimitusjohtaja Kari Virtanen Erkki Virtaseksi.

Korjattu 13.50 ingressistä: Rovaniemen Residuum Napapiirin Residuumiksi.