Helsingin jättiterveysaseman tie takkuaa – Alvar Aallon sijaan uusi rakennus?

Helsingin keskustaan kaavaillulle jättimäiselle uudelle terveysasemalle ehdotetaan kokonaan uutta rakennusta Kamppiin. Asemaa on kaavailtu Alvar Aallon suunnittelemaan Sähkötaloon, mutta sen soveltuvuus terveysasemaksi on kyseenalaista mm. suojelumääräysten vuoksi.

Kotimaa
Helsingin kartta
Yle Uutisgrafiikka Lähde: Google

Helsingin keskustasta on etsitty paikkaa uudelle terveysasemalle monesta kohtaa. Sitä on kaavailtu Postitaloon ja Forumiin. Myös Marian sairaala ja Sähkötalo ovat olleet esillä. Perusvaatimus ovat hyvät joukkoliikenneyhteydet.

Kokonaan uudeksi vaihtoehdoksi on löytynyt Autotalon ja Kampin metroaseman välinen tontti. Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajan, SDP:n Maija Anttilan mielestä terveysasema istuisi paikalle hyvin.

Nyt paikalle pysäköivät linja-autot voisivat siirtyä Länsimetron valmistuttua alas Kampin terminaaliin. Anttilan mielestä uudisrakennus Autotalon ja metroaseman välissä olisi parempi vaihtoehto kuin Sähkötalon muuttaminen terveysasemaksi.

– Siinä on sellaisia ongelmia, että sen soveltuvuus on vähän kyseenalaista. Alustavissa selvityksissä on todettu, että uusi rakennus voisi olla jopa ajallisesti ja taloudellisesti parempi vaihtoehto kuin ruveta hakemaan pitkällä prosessilla Sähkötaloon vaadittavia muutostöitä.

Anttila on toiminut aiemmin pitkään kaupunkisuunnittelulautakunnankin puheenjohtajana. Hän on käynyt paikan päällä katsomassa, miten terveysasema sopisi tontille.

– Siinähän on Kampin palvelukeskus ihan vieressä ja kun se kytkettäisiin metroasemaan, siitä tulisi ihan selkeä ja hyvin toimiva rakennus.

Vaihtoehdoista on pudonnut pois Marian sairaala, koska se ei ole yhtä hyvien liikenneyhteyksien päässä. Sinne on ajateltu ikääntyvien ihmisten, kuten muistisairaiden palveluja.

Alustavan suunnitelman mukaan Viiskulman ja Lauttasaaren terveysasemat lakkautettaisiin samalla kun keskustan uusi terveys- ja hyvinvointikeskus aloittaa toimintansa.

Keskustan ja eteläisen Helsingin niin sanottu perhekeskus puolestaan sijoittuisi Kallion virastotaloon sen jälkeen, kun Kalasataman uusi terveysasema on rakennettu. Kallion terveysasema lakkaisi samalla.