Joensuun kaupunginteatterin kävijämäärä tippui dramaattisesti – 15 000 katsojaa koko vuonna

Joensuun kaupunginteatterissa kävi viime vuonna vajaat 15 000 katsojaa. Luku on ennätyksellisen alhainen. Edellisvuonna katsojia oli vielä noin 25 000.

kulttuuri
sana kaupunginteatteri teatterin kiviseinässä
Ilona Huovinen / Yle

Joensuun kaupunginteatterissa kävi viime vuonna ennätysvähän yleisöä. Syyskaudelle teatteriin saapui vajaat 7 000 ihmistä ja koko vuoden katsojamäärä jäi alle 15 000:een. Talous- ja hallintopäällikkö Leena Kinanen kertoo, että edellisvuonna kävijämäärä oli noin 25 000.

– Meidän ohjelmistohan se on, mikä vaikuttaa. Aikalailla kokeellista on nämä viime vuodet olleet. Kuitenkin meidän vakiokävijä on vähän vanhempi naisyleisö. Ehkä he eivät sitten ole löytäneet tätä uutta ohjelmistoa siinä määrin kuin olisimme toivoneet.

Kauden vetonaulaksi oli suunniteltu Rahakabareeta, joka keräsi kolmisen tuhatta katsojaa. Tilaa näytöksissä olisi kuitenkin ollut kaksinkertaiselle määrälle. Myös toinen suuren näyttämön tuotanto Metsäjätti jäi yleisötavoitteestaan.

Kyllä me keväästä odotamme jo vähän noususuuntaa viime vuoteen.

Leena Kinanen

Pienen näyttämön tuolit täyttyivät paremmin. Esimerkiksi Kuusenkaatajaisten käyttöaste oli 73 prosenttia ja joulukuussa ohjelmistoon tulleen Kantapäänpoikien käyttöaste oli 97 prosenttia.

Paluu perinteisempään ohjelmistoon

Helmikuun alussa Joensuun kaupunginteatterin johtajana aloittaa Iiristiina Varilo. Teatterilla toivotaan, että yleisö löytää takaisin esitysten pariin.

– Kyllä me keväästä odotamme jo vähän noususuuntaa viime vuoteen. Syksylle on hyvin harkiten tehty ohjelmistovalintaa. Ehkä olemme palaamassa vähän sellaiseen perinteisempään ohjelmistorakenteeseen, talous- ja hallintopäällikkö Leena Kinanen pohtii.

Joensuun kaupunginteatterissa on parhaillaan käynnissä yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelut päättynevät kuun lopussa.