1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kysely uimahalleille: Ei vakavia häirintätapauksia – "Omat perverssit työllistävät kyllä"

Turvapaikanhakijat ovat aiheuttaneet uimahalleissa monenlaisia sekaannuksia ja pientä hankausta, mutta vakavia järjestyshäiriöitä Ylen kyselyssä ei tullut ilmi.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Turvapaikanhakijat aiheuttavat jonkin verran järjestyshäiriöitä suomalaisissa uimahalleissa, selviää Yle Uutisten vastaanottokeskusten ja hätämajoitustilojen läheisyydessä sijaitseville uimahalleille ja kylpylöille suunnatusta kyselystä.Haukiputaankaltaisia vakavia tapauksia tietoon ei ole kuitenkaan tullut.

Yleisimmät ongelmat turvapaikanhakijataustaisten asiakkaiden kanssa ovat lähes samoja kuin suomalaisillakin. Käytetään vääränlaisia uima-asuja, mennään ne päällä saunaan tai jätetään kokonaan peseytymättä. Seksuaalista häirintääkin uimahalleissa on, mutta se ei ole yksinomaan ulkomaalaisperäistä.

Miehet eivät aina tottele vastakkaista sukupuolta

Eniten ongelmia on tullut ilmi Pietarsaaren uimahallissa, jossa maahanmuuttajataustaisten ja myös turvapaikanhakijoiden kanssa on jatkuvia hankauksia. Noin viiden viime vuoden ajan henkilökunta on kokenut tilanteen hankalaksi, ja asiaa käsitellään jokaisessa henkilökuntapalaverissa. Aivan viime aikoina ongelmat eivät ole kuitenkaan lisääntyneet.

Pietarsaaren liikuntatoimenjohtaja Tove Janssonin mukaan peseytymisongelmien lisäksi valituksia on tullut allasosastolla häiriköinnistä, lähinnä juoksemisesta ja huutamisesta. Lisäksi naiset ovat kertoneet tiukoista katseista ja silmäniskuista.

– Naistyöntekijät kertovat, etteivät miehet välttämättä tottele, kun ohjeistajana on nainen, harmittelee Jansson.

Vuokraspeedot päätyivät roskiin

Kuopion keskustan eli Niiralan uimahallissa yksittäisiä ongelmia on koettu turvapaikanhakijoiden ymmärtämättömyyden takia. Asiakaspalvelusta kerrotaan, että esimerkiksi uimahallilipun hinnasta on jouduttu käymään vääntöä. Asiakaspalvelijan kokemus on, että lippukassalla ostotilanteessa on keskusteltu kovaäänisesti ja tultu liian lähelle, vaikkakin välissä on ikkunalasi.

Suurimpana ongelmana Niiralassa pidetään kuitenkin kielivaikeuksia. Tämä on johtanut väärinymmärryksiin, kuten esimerkiksi siihen, että vuokrattu uima-asu on saattanut päätyä roskiin. Ratkaisuksi ongelmaan on laadittu arabiankielisiä toimintaohjeita, jotka asiakkaalle annetaan tarvittaessa käteen.

Siilinjärvellä sijaitsevassa Fontanellassa ohjeita on käännetty myös älypuhelimen käännösohjelmilla. Ne on todettu arkitilanteissa varsin toimiviksi. 

Selfie pukutiloissa ei ole ok

Joensuun uimahalli Vesikossa älytekniikka on tuonut myös haasteita. Itseään uimalassa kuvanneet maahanmuuttajat ja turistit pakottivat hallin asettamaan kaikille asiakkaille kuvauskiellon.

– On otettu pukuhuoneselfietä. On riski, että taustalla näkyy muita ihmisiä, laitospäällikkö Pentti Ryhänen perustelee.

Ryhäsen mukaan eniten hankausta turvapaikanhakijoiden kanssa syntyy siitä, että kaikki heistä eivät suostu peseytymään toisten nähden, mikä hermostuttaa vakikävijöitä. Seksuaalista häirintää Ryhänen muistaa alkuajoilta, mutta nykyisin siihen ei tarvitse enää puuttua. 

Suomalaistenkin asenteessa korjattavaa

Jyväskylän Aalto Alvarin valvomosta kerrotaan, että turvapaikanhakijoiden osalta ongelmia ei ole ollut. Valvojan mukaan "omat perverssit työllistävät kyllä", ja kevään tullen ongelma perinteisesti pahenee.

Turvapaikanhakijoita hallilla käy säännöllisesti. Ongelmia tulee lähinnä uimapuku-asiassa; ulkomaalaiset naiset pääsevät kyllä uimaan pitkissä puvuissaan, mutta se aiheuttaa kantaväestössä voimakkaita negatiivisia tunteita.

Myös Keuruun uimahallista kerrotaan, että suomalaisten asenne on usein ensisijainen ongelma. Huhuja ahdistelusta kuulee jatkuvasti, vaikka henkilökunta tällaista ei ole koskaan todistanut, eikä kukaan ole ilmoittanut henkilökohtaisesti tällaista kohdanneensa.

Yle Uutiset kysyi turvapaikanhakijoihin liittyviä kokemuksia 28 uimahallista ja kylpylästä ympäri Suomen. 

Kysyimme myös, kuinka yleisiä porttikiellot uimahalleissa ovat. Monissa uimapaikoissa sellaisiin ei ole täytynyt turvautua koskaan, ja muuallakin ne olivat erittäin harvinaisia. Tähän mennessä kaikki koskivat kantasuomalaisia asiakkaita.