Koe uusi yle.fi

Lumi sai Merikarvian sekaisin jo vuosikymmeniä sitten – suksilla yötä päivää yli kolme kuukautta

Talviennätysten tekeminen on tuttua merikarvialaisille. Tänä talvena runsas lumisade nosti kunnan puheenaiheeksi, mutta vuosikymmeniä sitten kaikkien huulilla oli hiihtohulluus. Merikarvialla tehtiin silloin maailmanennätys hiihtämällä yötä päivää yli kolmen kuukauden ajan.

Kotimaa
hiihtäjiä Merikarvialla vuonna 1979
Jaskan hiihdon arkisto

Merikarvialla tehtiin tänä talvena Suomen ennätys yhden vuorokauden aikana sataneen lumen määrässä. Vaikka ennätys olikin huikea, kalpenee se 37 vuotta sitten nähdyn hiihdon maailmanennätyksen rinnalla. Silloin merikarvialaiset hiihtivät yhtäjaksoisesti 110 vuorokautta ja 15 tuntia.

– Hiihtäminen aloitettiin vuodenvaihteessa ja siihen asti hiihdettiin, kun lunta riitti. Huhtikuun 24. päivä se sitten loppui, kertoo ennätykseen osallistunut Jaakko Mäkinen.

Ennätykseen osallistui noin 100 hiihtäjää. Osa heistä huhki ladulla päivittäin. Jaakko Mäkinen hiihti vaimonsa kanssa yhteensä noin 2 500 kilometriä.

– Minä hoidin Ritvan kanssa pääosin yövuoroja. Tunti kerrallaan aina hiihdettiin.

Nuoriso valitsee auton

Ennätyksen aikaan Merikarvialla kierrettiin 912 metrin latua ympäri moneen kertaan. Kilometrejä kertyi yli 30 000. Jaakko Mäkiselle on kertynyt ikää sen verran, että innokas hiihtäjä ei ladulle enää lähde.

Uusi sukupolvi tuskin yrittää vanhaa ennätystä rikkoa. Mäkinen ei ainakaan usko nuorten innostuvan asiasta.

– Luulen, että hyvin heikosti nuoret löytävät hiihdon pariin nykyään. He kulkevat mieluummin autolla.