Bussikuskit pukeutuvat nyt kuin pilkkijät – Itä-Suomessa tulipalopakkanen

Itä-Suomen paukkupakkasilla linja-autojen kuljettajat ovat pukeutuneet pilkkihaalareihin ja karvahattuihin. -27 astetta pitää bussit viileinä kuskien työvuorojen ajan.

Kotimaa
Linja-autonkuljettaja ratin takana karvahattu päässä, talvitakki päällään ja rukkasen kädessä.
Siru Päivinen / Yle

Jos on linja-autopysäkeillä kylmä odotella pysäkkien pelastajaa, bussikuskia, ei ole aivan lämmintä kuskeillakaan. Ulkona paukkuva 27 asteen pakkanen jäähdyttää isot autot väkisinkin, kun ovia avataan matkustajille tuon tuosta.

– Autossa on sisällä sellaiset 10–15 astetta lämmintä. Ovet ovat auki tunnista suunnilleen puolet, kertoo Savo-Karjalan linjan kuski Aki Kinnunen Joensuun keskustan pysäkillä.

– Viileätähän se on, mutta tämä on asiakaspalvelutyötä. Maksulaitteita ei voi rukkaskäsin käyttää, joten näppeihin tuo kylmä ottaa, Kinnunen toteaa.

Kuljettaja ottaa matkustajia vastaan paksuissa talvivaatteissa ja karvahattu päässään, useammallakin kuskilla näyttää Joensuun lähiliikenteessä olevan karvahattu pakkasta torjumassa.

– Jokunen matkustaja on kysellyt, missä ne pilkit ja kaira on, kun kuski näyttää ihan pilkkimieheltä, Kinnunen naureksii ratin takana.

Taksikyytiä lyhyillekin pätkille

Torin taksitolpalla käynnissä seisoo puolentusinaa taksia. Autoja on otettu ajoon hieman tavallista enemmän, lyhyitä kyytejä kysytään kovilla pakkasilla enemmän.

– Kyllä tässä paljon ajetaan nyt ihan lyhyttäkin pätkää, pikkulasten kanssa liikkuvia ja ikäihmisiä kuskataan hyvinkin lyhyitä välejä. Sellaista kaupunkisuhaamista tämä nyt eniten on, kertoo Joensuun torin taksitolpalta Jouni Tuovinen.