1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ensimmäinen merikotkan pesä Helsinkiin? Kotkapari etsii pesäpaikkaa sotilassaarista

Luontokuvaaja Jarmo Nieminen on vuosikausien ajan seurannut linnustoa Helsingin Santahaminassa ja muissa puolustusvoimien saarissa. Niemisen mukaan on todennäköistä, että tänä keväänä merikotkapariskunta pesii ensimmäistä kertaa Helsingissä. Tällaisesta ei ole aiempaa todistettavaa tietoa.

Kotimaan uutiset
Merikotka on maamme suurin petolintu. Sen siipien kärkiväli voi olla pitkälle yli kaksi metriä.
Merikotka on maamme suurin petolintu. Sen siipien kärkiväli voi olla pitkälle yli kaksi metriä. Jarmo Nieminen

Helsingin edustan vanhoilla linnakesaarilla on ainakin kolmen vuoden ajan liikkunut määrätietoinen merikotkapari. Luontokuvaaja ja helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Jarmo Nieminen on seurannut kotkien liikkeitä tarkkaan, ja uskoo että tänä keväänä kotkat saatetaan nähdä pesimäpuuhissa.

Aiempaa kirjattua havaintoa merikotkien pesinnästä Helsingissä ei ole. Nyt Santahaminan ja lähisaarien yllä liitelevään kotkapariin kuuluu vanhempi naaras ja nuorempi koiras.

– Koiraskin on jo sukukypsä, noin viisivuotias. Kotka saavuttaa sukukypsyyden 4–6 vuoden iässä. Ne ovat ottaneet tämän alueen itselleen ja jo edellisinä kesinä on ollut soidinmenoja havaittavissa. Jos ne nyt löytävät sopivan rauhallisen saaren, pesintä voi hyvin onnistua, Nieminen sanoo.

Pesinnän onnistuminen vaatii rauhaa

Santahaminan ympäristössä muutaman kilometrin säteellä on useita puolustusvoimille kuuluvia saaria, joissa ei ole asutusta eikä juuri sotilastoimintaakaan.

Vallisaari ja Kuninkaansaari siirtyivät Metsähallitukselle vuoden 2016 alusta, ja saarien yleisökäyttö alkaa keväällä 2016. Vesilauttaliikenne Kauppatorilta Vallisaareen on tarkoitus käynnistää toukokuussa.

Nieminen muistuttaakin, että kotkan pesinnän onnistuminen on pienistä tekijöistä kiinni.

– Pesinnän edistymisessä tärkeintä on rauha. Ei ole millään tavalla suotavaa, että lähdetään kotkia etsimään tai bongailemaan. Varsinkaan muninta-aikaan, joka alkaa tässä parin kuukauden sisällä.

Sukupuuton partaalla

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö Birdlife Suomi ry:n tiedottajan Jan Södersvedin mukaan merikotkan mahdollinen pesintä Helsingin alueella on merkki hienosti onnistuneesta suojelutyöstä.

– Se olisi upea juttu, jolla on suuri symbolinen arvo. Puhutaan kuitenkin lajista, joka on ollut aivan sukupuuton partaalla, Södersved sanoo.

Merikotka on Suomessa rauhoitettu lintu, jonka eteen on tehty järjestelmällistä suojelutyötä vuosikymmenten ajan. Vuonna 1973 Suomessa tunnettiin vain noin 35 pesivää merikotkaparia.

Samana vuonna aloitti toimintansa WWF Suomen merikotkatyöryhmä, jonka työn myötä kotkakanta on vahvistunut. Kun vuonna 1975 kuoriutui ainoastaan neljä poikasta, vuonna 2014 luku oli jo 459.

Lue seuraavaksi