Norovirus pakotti Etelä-Karjalan keskussairaalan sulkemaan päivystyksen tarkkailuyksikön

Norovirusta on ilmennyt etenkin päivystyspoliklinikalla ja muutamalla vuodeosastolla. Etelä-Karjalan keskussairaalan toiveena on, että ripulitaudin sairastanut ei heti sairastumisen jälkeen vierailisi keskussairaalassa, ellei se ole välttämätöntä.

Kotimaa
Sairaanhoitaja suojautunut norovirusta vastaan Armilan sairaalassa.
Yle

Etelä-Karjalassa on runsaasti noroviruksen aiheuttamaan vatsatautiin sairastuneita. Etelä-Karjalan keskussairaala on maanantaina keskeyttänyt uusien potilaiden sijoittamisen päivystyksen tarkkailuyksikköön norovirus-epidemian takia.

– Haluamme saada tarkkailuyksikön puhtaaksi noroviruksesta, ennen kuin otamme uusia potilaita sinne. Tarkastelemme tilannetta loppuviikolla, sanoo infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Norovirusta on ilmennyt etenkin päivystyspoliklinikalla ja muutamalla vuodeosastolla.

Virus aiheuttaa ripuli- ja oksennustaudin, jonka voi sairastaa kotona. Lääkäriin on syytä lähteä vasta sitten, jos yleiskunto merkittävästi heikkenee.

Vierailulle vasta muutaman päivän kuluttua sairastamisesta

Etelä-Karjalan keskussairaalan toiveena on, että oksennus- tai ripulitaudin sairastanut ei ainakaan 3-4 päivään sairastumisen jälkeen vierailisi keskussairaalassa, ellei se ole välttämätöntä.

– Jos vierailu on välttämätön, tulisi ennen vierailua ottaa yhteyttä osaston henkilökuntaan, sanoo Pekka Suomalainen.

Norovirukseen sairastuneelle tärkeintä on pitää huolta riittävästä nesteen nauttimisesta. Runsaastikin oksentelevan on koko ajan nautittava pieniä nestemääriä, esimerkiksi laimeaa mehua. Taudin toteamista varten lääkäriin ei tarvitse lähteä, jos oireet ovat tyypilliset.

Jos kuume ei väisty parissa vuorokaudessa, ulosteessa on verta tai ripuli kestää laantumattomana pitempään kuin kolme päivää, on syytä mennä lääkäriin.

Norovirusta vastaan voi suojautua parhaiten pesemällä kädet huolellisesti runsaalla lämpimällä vedellä ja saippualla.