1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Video: Superrikkaat ovat jo katoava luonnonvara

Varallisuuden kasaantumista selvitellyt Oxfam vaatii veroparatiisien kieltämistä. Järjestön mukaan maailman rikkaimpien 62 ihmisen varallisuus on jo yhtä suuri kuin maailman köyhimmän puolikkaan yhteensä. Rikkaiden ja köyhien välisen kuilun kasvun taustalla on Oxfamin mukaan mm. säännöstelyn purku, yksityistäminen ja verotietojen piilottaminen.

Katso video, miten rikkaat jatkavat rikastumistaan.
Katso video, miten rikkaat jatkavat rikastumistaan.

Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam vaatii veroparatiisien kieltämistä. Varakkaimpien omaisuutta on kätketty muun muassa Guernseylle, Jerseylle ja Neitsytsaarille. Yhteensä veroparatiiseissa arvioidaan olevan yksityistä omaisuutta noin 7 600 miljardin dollarin (noin 7 000 miljardin euron) arvosta.

Oxfam kertoi maanantaina, että maailman 62 rikkainta ihmistä omistaa nyt saman verran kuin köyhempi puolikas maailman väestöstä, eli noin 3,5 miljardia ihmistä. Viidessä vuodessa tämän 62 ihmisen joukon varallisuus on kasvanut huikeat 44 prosenttia (siirryt toiseen palveluun). Kokonaisumma on 1 760 miljardia dollaria (eli 1 620 miljardia euroa).

Omaisuus on keskittynyt yhä harvemmille: viisi vuotta sitten maapallon köyhempää puoliskoa vastasi vielä 388 maailman rikkainta.

Syitä rikkaiden ja köyhien välisen kuilun syvenemiseen ovat Oxfamin mukaan muun muassa säännöstelyn purku, yksityistäminen ja verotietojen piilottaminen.

Oxfam käyttänyt raportissaan sveitsiläisen Credit Suisse -pankin dataa.