1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tarjolla lammaspaimenen pestejä kansallismaisemiin – pohjoisin kohde saamelaistila Lemmenjoella

Metsähallitus etsii lammaspaimenia viikkopesteihin kymmeneen kansallismaisemaan ensi kesäksi. Paimen vuokraa tilan viikoksi Metsähallitukselta ja viikot ovat maksullisia. Paimenilla on lomakäytössään komeissa maisemissa sijaitseva tila tai tupa. Ensi kesänä uusia paimenkohteita ovat Lemmenjoki, Kolovesi ja Syötteen kansallispuisto sekä Kuhmon Elimyssalon Levävaaran tila.

luonto
Lampaita voi paimentaa muun muassa Isojärven kansallispuistossa Kuhmoisissa.
Anne Jokinen

Vanhoina tuttuina kohteina jatkavat Kolin, Isojärven ja Pyhä-Häkin kansallispuistot sekä Närängän luonnonmetsän ja Mikkelin Neitvuori. Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa lampaille raikas juomavesi, seurata lampaiden yleiskuntoa ja siirtää eläimet syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Lampaat on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Aikaa jää lampaiden hoidon lomassa myös retkeilyyn.

Neljä lammasta tulee Sodankylän Vuotsosta eli paimen pääsee helpolla.

Tarja Tuovinen

Lemmenjoen kansallispuistossa on poikkeuksellinen mahdollisuus päästä paimentamaan vanhalle saamelaistilalle, jota ei normaalisti vuokrata. 1900-luvun alkupuolella eläneen pororuhtinas Kaapin Jounin tila sijaitsee Lemmenjoen rannalla.

– Testaamme paimentoimintaa nyt ensimmäisen kerran pari viikkoa ja maksimissaan neljä lammasta tulee tilalle Sodankylän Vuotsosta eli paimen pääsee helpolla, kertoo Tarja Tuovinen Lemmenjoen kansallispuistosta.

Kaapin Jounin tila siirtyi valtiolle 2000-alun alussa. Siltä löytyy kunnollinen sähköistetty asuinrakennus ja sauna. Tilan viikkovuokra paimenelle on 400 euroa.

Lampaat päteviä luonnonhoitajia

Lampaat ovat kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden korvaamattomia luonnonhoitajia, jotka pitävät niittyjä ja perinnemaisemaa avoimina sekä luonnon monimuotoisuutta yllä. Perinteisen, laidunnukseen perustuvan karjatalouden väheneminen on tehnyt niityistä ja niiden lajistosta harvinaisia koko Suomessa.

Lammaspaimenten vuokramaksuilla katetaan tilan sekä lampaiden ylläpitokuluja ja luonnonhoidon kustannuksia. Viikko laskutetaan paimenelta etukäteen.

Tilan koon mukaan paimen voi ottaa seurakseen myös perheen tai ystävän. Koiran saa ottaa paimenkaveriksi melkein kaikkiin kohteisiin – paitsi Isojärven Luutsaareen ja Lemmenjoen Kaapin Jounin tilalle. Lammaspaimenet voivat halutessaan osallistua myös muihin suojelualueen hoitotöihin.

Paimenviikoilla haku on alkanut 18. tammikuuta ja jatkuu 25. tammikuuta kello 12 saakka nettiosoitteessawww.luontoon.fi (siirryt toiseen palveluun). Jokaiselle kohteelle on oma hakulomake. Lammaspaimenet arvotaan halukkaiden joukosta helmikuussa ja hakijoille ilmoitetaan arvontatulos viimeistään maaliskuun alussa.

Lue seuraavaksi