Euroopan keskuspankin odotetaan jo keväällä kertovan elvytysuutisia

Nordean tanskalaisanalyytikko uskoo nyt, että EKP ryhtyy pikaisiin lisätoimiin ja kertoo lisäelvytyksestä jo maaliskuussa.

talous

Halpa öljy pitää euroalueen inflaation olemattomana, mikä pakottanee Euroopan keskuspankin lisäämään elvytystä, kirjoittaa uutistoimisto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun). Inflaation kiihtyminen olisi merkki talouskasvun viriämisestä.

EKP:n inflaatiotavoite on hieman alle kaksi prosenttia, kun joulukuinen kuluttajahintojen nousuvauhti euroalueella oli 0,2 prosenttia.

Koska talouskasvu näyttää jähmeältä, uutistoimisto Bloombergin selvitykseen osallistuneet analyytikot ovat valtaosin sitä mieltä, että Euroopan keskuspankin on tänä vuonna pakko elvyttää lisää. Joulukuussa 40 prosenttia analyytikoista oli tätä mieltä, nyt jo yli 60 prosenttia.

Euroopan keskuspankin määrällinen elvytys – käytännössä velkakirjojen osto-ohjelma, jolla pumpataan rahaa markkinoille – alkoi kymmenen kuukautta sitten. Nordean tanskalaisanalyytikko uskoo nyt, että EKP ryhtyy pikaisiin lisätoimiin ja kertoo lisäelvytyksestä jo maaliskuussa.

Velkakirjoja ostetaan pankeilta nyt 60 miljardilla eurolla kuukaudessa. Liki 60 prosenttia analyytikoista arvelee, että summaa nostetaan.

Hieman vähäisempi määrä, 53 prosenttia, arvioi, että EKP alentaa talletuskorkoa entisestään. Se on nyt -0,3 prosenttia.

Joulukuussa EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kertoi talletuskoron alentamisen lisäksi uutisen siitä, että velkakirjojen ostaminen jatkuu ainakin ensi vuoden maaliskuuhun, kun ohjelman alun perin piti päättyä syyskuussa.